back to top

Napitci za djecu

Ljetni mjeseci donosi nam lijepo vrijeme, ali i vrućine nakon kojih organizam zahtjeva više tekućine. Koliko tekućine u organizam su unijeli najmlađi, treba najviše paziti, kako ne bi dehidrirali. Naravno, voda se najviše preporučuje za konzumaciju, a osim vode možete im ponuditi i zdrave napitke koji će ih osvježiti.

Umjesto vode djetetu možete ponuditi aromatiziranu vodu, cijeđene sokove i rashlađene čajeve. Naravno voda bi uvijek trebala biti na prvom mjestu, ali tu i tamo im možete ponuditi i neke od ovih napitaka.

Stavite u blender 1,5 šaku lišća bosiljka, 1,5 žlicu meda, 2,5 cijeđena limuna i 2,5 litre vode. Promiješajte sastojke i rashladite, pa poslužite.

Drugi napitak napravite tako da prokuhate jednu čašu vode pa je prelijete preko 14 zrna grožđica i 1 šake lišća od mente. Ostavite da stoji tako pola sata, pa dodajte još dvije litre vode i jedan cijeđeni limun. Prije posluživanja rashladite.

Treći napitak je vrlo jednostavan za napraviti, a sve što trebate je u blender staviti pola vezice nasjeckanog peršina, jednu žlicu meda, dva cijeđena limuna i 2 litre vode. Promiješajte sastojke i rashladite.

Četvrti napitak se radi tako da u malo vode rastopite jednu žlicu meda, pa dodajte jednu žličicu đumbira u prahu, jednu šaku lišća bosiljka i jednu žlicu meda. Pomiješajte i ohladite.

I zadnji zdravi napitak možete napraviti tako da u bokal vode dodajte grančicu začinskog bilja, poput majčine dušice, bosiljka ili mente i dodajte još na kolutove narezano citrusno voće.

U slučaju da dijete ne smije jesti med, zamijenite ga nekim od zdravih zamjena za šećer (agava sirup, stevija ili datulje). Osim gore navedenih recepata, možete napraviti i neki svoj, tako da i dijete uključite u izradu zdravog napitka. Zapamtite da ovi napitci ne mogu zamijeniti vodu, samo ih možete konzumirati kao zamjenu vodu tijekom dana, pa se tu i tamo malo zasladite.

  Sokovi od ljekovitog bilja

Izbjegavajte konzumaciju zaslađenih sokova, jer pretjerana konzumacija šećera dovodi do stvaranja karijesa. Izbjegavajte stvaranje navike konzumacije gaziranih pića od malena, jer će ta navika sigurno ostati djeci i kada odrastu, a nije nimalo zdrava. Gazirana pića debljaju, te stvaraju i druge zdravstvene probleme.

Foto: Smit/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU