back to top

Utjecaj crtanih filmova na djecu

Koliko god se u vašoj kolekciji nalazilo dječjih crtića, vaše dijete uvijek želi gledati jedno te isti. Zašto je to tako, donosimo u nastavku.

U navršenoj drugoj godini dijete počinju zanimati crtani filmovi, kao i priče koje mu pričate, tada ih može svjesno slušati, te ih razumjeti u potpunosti. U drugoj godini dijete počinje prepoznavati poznate osobe na video snimkama, kao i fotografijama, pa može i bez problema pratiti likove u priči, te se s njima identificirati.

Ovo je dob kada dijete spoznaje svoj identitet, te upotrebljava sve više riječi, pa ga i drugi mogu više i lakše razumjeti.

Djeca od dvije godine razvijaju osjećaje za pravila, te mogu razlikovati različite vrste ponašanja. Isto tako oni počinju obraćati pažnju na detalje, pa mogu spremno pratiti svaki detalj priče. Ponavljanjem priče vi pomažete djetetu da razvija svoje pamćenje.

Kako bi poboljšali razvoj memorije kod djeteta trebate mu pričati što više bajki i dati mu da gleda što više crtanih filmova. Iz tog razloga dijete ima potrebu za stalnim ponavljanjem, kako bi moglo povezati zaplete, događaje i likove.

Dijete se čak može i naljutiti ako izmijenite priču, te je ne pričate dobrim redoslijedom, a da bi razvilo pamćenje vi mu ne trebate mijenjati redoslijed priče.

Za vrijeme slušanja priče ili gledanja crtića, dijete će se identificirati s likovima, kako bi upoznalo sebe. Identifikacija ojačava sa stalnim ponavljanjem jedno te iste priče ili crtića, a s ponavljanjem se zadovoljava i upoznavanje vanjskog svijeta. Kroz likove dijete se uči kako se u kojoj situaciji treba ponašati.

Vaše dijete ne može razlikovati fantaziju od stvarnosti, te se ono uvijek osjeća kao protagonista. U bajkama je sve moguće!

  Kako odgajati dijete

Ono što je vama činiti kao roditelju, je da navikavate dijete i na knjige, da udovoljite djetetu i ponavljate mu priče koliko god ono to želi i da stimulirate razvoj svoga djeteta.

Foto: Vasaleks/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU