back to top

Jutarnja mučnina u trudnoći

Trudni ste, u vama raste novi život i presretni ste? Imate i pravo! Ali vaše tijelo kao da vas ne sluša i ne dijeli s vama tu sreću, u želucu vam je luna park i nikako da se riješite jutarnje mučnine. Kako to preživjeti, a da pritom ne padnete u depresiju provjerite u nastavku.

Liječnici vjeruju da jutarnja mučnina (koja unatoč nazivu ne dolazi nužno ujutro) može biti posljedica povišene razine estrogena, blage dehidracije (pijte vode!) ili niže razine šećera u krvi. Stres, određena hrana i određeni mirisi mogu pojačati tegobe mučnine.

Kako bismo ublažili osjećaj mučnine i umirili želudac najbolje je piti čaj od đumbira. Naribamo ga i stavimo u šalicu vruće vode da odstoji 5 minuta. Možemo ga piti koliko god želimo i mučnina će se zasigurno ublažiti. Na isti način možete piti i čaj od kamilice, matičnjaka i paprene metvice. Metvicu bi pritom trebalo izbjegavati ukoliko patite od žgaravice.

Što se tiče vitamina, dokazano je da žene koje su uzimale vitamin B6 manje pate od mučnine i povraćanja u trudnoći. No, vitamin B6 ne smijemo uzeti bez da prethodno zatražimo odobrenje svog liječnika. U trudnoći je potrebno još triput više opreza nego inače što se tiče bilo kakvih sredstava koje unosimo u sebe.

Agrume je osim vitamina C dobro piti i zbog mučnine. Naranče, grejp, limun je dobro malo naribati u čaj ili napraviti fini svježi sok od njih. Nekim trudnicama pomaže i sam miris limuna da bi prevenirali mučninu.

Nikome ne pada dobro raditi na prazan želudac, a trudnicama osobito. Zato ujutro odmah treba nešto pojesti prije nego se ustanete iz kreveta. Dobro je odmah na ormariću pokraj kreveta držati krekere ili nešto drugo što uvijek možete gricnuti.

Potrebno je i piti dosta vode, tako trudnice koje su navikle svoj organizam na vodu i koje piju čašu vode jednom u sat vremena uvijek imaju manje problema s jutarnjom mučninom. Dobro je piti vodu i tijekom noći ako se budite, jer tako pripremamo organizam na dan koji dolazi. Ukoliko ne pijemo dovoljno vode vidjet ćemo to po boji mokraće, ukoliko ona nije prozirna znači da treba pojačati količinu vode.

Potrebno je i boraviti u prozračenim sobama, bez dima cigareta ili kuhanja jer trudnice znaju biti osjetljive na mirise, a pogotovo što se hrane tiče ako osjete miris žestoke, pržene i masne hrane.

Prvo tromjesečje je kobno što se tiče mučnina. No, proći će i to! A i treba razmišljati na pozitivan način, a pozitivno u jutarnjim mučninama je to što se povezuju s manjom opasnošću od preranog porođaja i od pobačaja. Jutarnja mučnina čak ima ulogu u promicanju zdravog razvoja posteljice. Znači, ako imamo jutarnju mučninu možemo biti sretni jer to znači da se naš plod razvija kako treba!

Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU