back to top

Kada bebu staviti na trbuh

Ako ste novopečeni roditelj vjerojatno ste se naslušali savjeta koji je najsigurniji položaj u kojem beba spava. Danas se pedijatri i stručnjaci slažu da je spavanje na leđima najbolji i najsigurniji položaj. No to nikako ne znači da vaša beba mora po cijeli dan ležati na leđima. Zapravo suprotno, okrenite bebu na trbuh!

Beba na trbuhu, okreće glavu lijevo-desno. Time učvršćuje trup, gornji dio leđa i vrat. A sve to joj je potrebno da bi uskoro mogla i samostalno sjesti. I ne samo to, beba na trbuhu ima bolji pogled na okolinu, “vježba” vid i lakše se fokusira na neki određeni objekt, igračku ili osobu. Naravno, ne ostavljajte bebu bez nadzora dok je na trbuhu. U početku ćete to raditi možda par puta dnevno, dok ne počne negodovati, ali s vremenom će i njoj postati zanimljivije boraviti na trbuhu.

Važno je da podloga bude tvrđa. Možete staviti prekrivač na pod ili na madrac, a oko bebe poredajte neke njezine najdraže igračke. S vremenom, kako joj budu jačali mišiću, ona će sama pokušati dohvatiti igračku. Naizgled možda nebitna radnja, ali je prvi korak prema okretu leđa-trbuh, puzanju i hodanju.

Možda će vam se u početku činiti da vaša beba baš i ne voli boravak na trbuhu. Nemojte je siliti u početku. Dovoljno je minuta. Postupno ćete povećavati vrijeme kako beba i njezin interes za okolinom rastu. Za početak dovoljno je i da vi legnete i stavite bebu na svoj trbuh. Beba će se osjećati sigurno u vašem zagrljaju, a usput će vježbati vratne mišiće. A možete i srolati ručnik i staviti ga bebi pod pazuhe. Tako da ručnik drži bebin gornji dio trupa malo povišenim, a ona i dalje može koristi svoje rukice za istraživanje.

Možete probati spustiti se na “njezinu razinu”. Igrajte se s bebom! Odnosno legnite pored bebe s jedne strane i dozivajte je, nježno joj pričajte, smijte se. Imate li starije dijete, ovo je idealna prilika da i njega uključite u igru s bebom. Naravno, sve to pod vašim nadzorom. Za početak izaberite igračke koje dobro poznaje, najdraža loptica ili mazilica. Kasnije dodajte nove, za boravak na trbuhu su odlične igračke plastična ogledala. Beba će uživati u pogledu na sebe.

S vremenom, počnite mijenjati podloge. Bebe između ostalog uče i opipom, tako da je poželjno da dođe u kontakt s različitim materijalima. Jedan dan je stavite na plahtu, drugi dan na ručnik, a treći dan na nešto šuškavo. I tako mijenjajte podloge. Obavezno boravak na trbuhu uključite u ostale aktivnosti tijekom dana, na primjer možete je okrenuti na trbuh za vrijeme presvlačenja.

Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU