back to top

Kako smiriti uplakanu bebu

Ako je ovo vaša prva beba i dosad niste bili u bliskom kontaktu s malim bebama, vjerojatno ne znate ništa o plakanju. Bebe su individualci poput odraslih i ne možete očekivati da se vaša beba ponaša kao i neka druga. No, iako bebe najčešće plaču tijekom prva tri mjeseca, to nipošto ne znači da se trebate pomiriti s neprestanim plakanjem i cendranjem.

Plakanje je jedini način na koji vam vaša novorođena beba može priopćiti da nešto nije u redu. Ona ne zna u čemu je problem, zna samo da joj je neugodno ili da je nešto boli i plače kako bi izrazila svoje stanje. Proći će tjedni i mjeseci prije nego što beba nauči raspoznavati muči li je glad, hladnoća ili frustracija i spoznaja da joj vi možete pomoći te da ćete to i učiniti.

Kako pomalo bude spoznavala načine komunikacije s vama, sve će manje plakati. Način vašeg reagiranja bebin plač dio je procesa kojim dijete učite povjerenju da će sve biti u redu, da ćete mu odgovoriti i da nije potrebno toliko plakati.

U roku od nekoliko dana nakon poroda uspijevat ćete prepoznati plač svoje bebe i htjet ćete poduzeti bilo što da taj plač prestane. Djelomično je to stoga što ste zabrinuti za djetetovu sreću i dobrobit, no i zbog kemijske reakcije u vašem tijelu koja vas potiče na djelovanje.

Plač vašeg djeteta snažan je stimulans koji pospješuje izlučivanje hormona stresa u vaš krvotok. Vaš tlak raste, disanje se ubrzava, mišići postaju napeti. Osjećaj je neugodan i što više beba plače, vama je sve gore.

Ako je moguće, predajte je partneru i poslušajte neki od sljedećih savjeta.

Slušajte umirujuću glazbu. To će smanjiti zvuk plakanja i učiniti ga podnošljivim. Krenite u šetnju. Kretanje će vam pomoći da se osjećate bolje, a beba bi se mogla umiriti vožnjom u kolicima.

  Frustracije kod djece

Vodite dnevnik s podacima o vremenu i trajanju plakanja, o tome što ste pokušali i kako je beba na to reagirala. S vremenom ćete vidjeti ima li pravila i nekih poboljšanja.

Ako dojite, na dva tjedna prestanite piti kavu, čaj i coca-colu. Obratite pozornost ima li kakvih promjena.

S vremenom, vaša beba će sve bolje raspoznavati svoje potrebe, a vi ćete razlikovati pojedini plač. Nemojte se kriviti, vrlo su rijetki roditelji koji se nikad ne nađu na rubu sloma. Važno je prepoznati taj osjećaj i zaustaviti se na vrijeme. Vi je niste u stanju smiriti ako ste sami ljutiti i uznemireni.

Foto: Anna Omelchenko/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU