back to top

Kako okupati bebu

Prvih tjedan dana nakon rođenja, bebu ne bi smjeli kupati nego bi je trebali samo brisati uz pomoć mokre gaze, koju prethodno namočite u toplu vodu. Pupak ne smijete smočiti sve dok ne otpadne, a bebi redovito morate umivati lice i ruke te dijelove tijela koje zahvaćaju pelene.

Kada otpadne batrljak od pupčane vrpce te kada rana lijepo zaraste, beba je spremna za kupanje. Kada počnete s kupanjem bebe, znajte da je nije potrebno kupati svaki dan nego svaki treći dan. Bebu se u početku kupka u maloj kadici namijenjenoj za kupanje bebe, a tek kada beba poraste može prijeći na kupanje u kadu.

Sve dok beba ne počne puzati te dok ne postane u potpunosti aktivna nema potrebe za svakodnevnim kupanjem. Stručnjaci preporučuju da se bebu u prvih godinu dana kupa dva puta tjedno. Prečestim kupanjem može se isušiti nježna bebina koža.

Neka djeca obožavaju kupanje, a neke ne prestaju plakati za vrijeme kupanja. Ako beba počne plakati za vrijeme kupanja, važno je da kupanje što prije završi. Prvo kupanje za bebu može biti zastrašujuće, no važno je da roditelj u tom trenutku ostane smiren.

Bebu se nikada za vrijeme kupanja ne smije ostaviti samu niti na jednu minutu! Ako hitno trebate izaći iz kupaone dok kupate bebu, bebu uzmite sa sobom! Dok se voda u potpunosti ne napuni, beba se ne preporučuje staviti u kadicu.

Savršena temperatura vode za kupanje bebe je oko 35 stupnjeva, a bilo bi poželjno kada bi koristili termometar za mjerenje temperature vode. Prije kupanja trebate sve pripremiti nadohvat ruke, sve što će vam prilikom kupanja biti potrebno.

Za kupanje bebe je potreban šampon, ručnik, gaza, pelena i robica. Prije nego bebu uronite u kadicu, temperaturu vode provjerite svojim laktom. Prilikom spuštanja bebe u kadicu, pridržavajte bebi glavicu, te je lagano spuštajte u vodu. Prvo joj smočite nogice, a tek onda ostatak tijela.

  Kupanje malog djeteta

Foto: Dmitry Naumov/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU