back to top

Kada objaviti trudnoću

Prvi simptom kao znak trudnoće je izostanak mjesečnice. Ako se po prvi puta u životu susrećete s tom činjenicom tada je odlazak u ljekarnu i kupnja testa ono što ćete prvo napraviti. Postoji više vrsta testova, od kojih je jeftinija varijanta ukoliko se testiranje može obaviti samo ujutro, a skuplja je testiranje u bilo koje doba dana. Koji ćete test koristiti je isključivo vaš odabir.

Uvriježeno je mišljenje kako bi sretnu vijest trebali objaviti nakon trećeg mjeseca trudnoće, no, neke su žene nestrpljive i jedva čekaju objaviti svima. Odluka je na vama kada ćete objaviti da ste trudni te ukoliko postoji dogovor između partnera i vas tada se toga pridržavajte. Ako ste odlučili odmah objaviti tada možete najprije okupiti bližu obitelj (ako svi živite u istom gradu) i uz ručak ili večeru reći da ste u drugom stanju. Ako ste ipak malo skeptični i mislite da biste trebali pričekati s objavom tada je dovoljno da samo partner i vi znate jer ukoliko kažete prijateljici/kumi/sestri uvijek postoji mogućnost da se vijest nenamjerno proširi, a to nikako ne želite.

Imajte na umu da je to lijepa vijest i da će se sigurno svi oko vas oduševiti i obasipati pitanjima poput onih jeste li stvarno to htjeli i planirali, koliko dugo ste planirali, ako ste planirali kako to da niste nikome rekli… To su sve dobronamjerna pitanja i nemojte misliti kako vam se drugi petljaju u život jer ipak smo mi ljudi po prirodi radoznali, samo što to netko pokazuje, a netko ne.

Navali li obitelj sa prijedlozima za kupovinu dječje opreme i svih ostalih popratnih stvari pokušajte imati plan. Naime, kako biste izbjegli duple poklone unaprijed dogovorite tko je za što zainteresiran. Možda će roditelji htjeti kupiti kolica, sestra komodu za prematanje, a kumovi auto-sjedalicu pa to svakako dogovorite unaprijed.

Nakon što objavite užoj obitelji lijepu vijest polako razmišljajte kada ćete to objaviti najboljim prijateljima i kumovima kako bi i jedni i drugi saznali u isto vrijeme. Pripremite se i na suze radosnice jer će i vama biti poprilično teško suzdržati se.

Na kraju vam ostaju nadređeni na poslu i kolege jer i oni trebaju znati za vaše stanje. Uvijek je dobra odluka ako nadređenima najprije objavite kako biste ih pripremili, a zatim kolegama kako bi znali na koji će način trebati reorganizirati obaveze na poslu.

Najvažnije je da kada odlučite objaviti da ste trudni to bude isključivo onda kada vi to želite!

Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU