back to top

Kakao u čokoladi

Kakao je bogat spojevima zvanim flavonoidi kojih također ima u brusnicama, jabukama, jagodama, luku, čaju i crnom vinu. U biljnom carstvu postoji preko 4.000 takvih flavonoidnih spojeva.

Flavonoidi biljkama osiguravaju važnu zaštitu protiv toksina iz okoliša, pa konzumacijom biljnih namirnica bogatih flavonoidima i sami dobivamo mnogo od njihovih koristi.

Flavonoidi posebne vrste kakve sadrži kakao nazivaju se flavonoli. Oni sprječavaju nakupljanje masnih tvari u žilama. A smanjivanjem sposobnosti ugruška u krvi, također smanjujemo i rizik od infarkta i moždanog udara. Sve te stvari čine trombocite manje podložnijima za nakupljanje i tvorbu ugruška. Kao dodatni bonus, kakao također sadrži magnezij, jedan od minerala najvažnijih za zdravlje srca.

Flavonoli iz kakaa čine još jednu bitnu stvar. Oni moduliraju spoj zvan dušik-monoksid.  on je kritičan za zdrav protok krvi i zdrav krvni tlak i spoj veoma važan za zdravlje čitavog krvožilnog sustava. Jedno talijansko istraživanje pokazalo je da tamna čokolada smanjuje krvni tlak, a razlog može biti u tome što flavonolima bogat kakao jača sposobnost organizma da sintetizira dušikov monoksid.

Preporuka koja se tiče čokolade ne odnosi se na sve ono što smatramo čokoladom. Ovdje zdravstvena korist dolazi od flavonola i antioksidansa, a njih ima u pravom kakau, i one zapravo čine kakao gorkim.

Komercijalne čokoladice su prepune šećera, masti, voska i tvari koje nitko ne bi želio u prehrani. Što je čokolada više prerađena, u njoj se gubi više korisnih flavonoida. Masti u čokoladi dolaze iz kakaovog maslaca i sadržavaju tri vrste masnoća. Jedna od njih je oleinska kiselina, ista ona kao u maslinovom ulju. Ta masnoća je veoma dobra za srce. Druga je stearinska, koja nema utjecaja na organizam, tj. neutralna je. Treća je palmitinska kiselina. To vjerojatno nije najbolja masnoća da bi je valjalo jesti u velikim količinama, ali ona se tek djelomično nalazi u čokoladi.

  Promjena vremena

Dakle, želite li iskoristiti dobrobiti tih flavonola u svojoj prehrani, morate nabaviti pravu čokoladu- tamnu čokoladu s visokim postotkom kakaa. Najbolje od njih su one koje sadrže najmanje 70 posto, iako ih je teže pronaći. Od mliječne čokolade i bijele čokolade doslovce nema tih zdravstvenih koristi. Najbolje bi bilo jesti najtamniju vrstu čokolade koja sadrži više od 60 posto kakaa i nekoliko puta tjedno pojesti 30 do 60 grama.

Foto: Silvia Bukovac/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU