back to top

Kako imati lijepu kosu

Zdrava kosa je san svake žene, a podrazumijeva zdravu, neispucanu vlas koja se ne lomi već slobodno i lijepo pada. Mnogi od nas uništavaju svoju kosu dok je održavaju i uređuju, a često toga nisu ni svjesni.

Evo nekoliko najčešćih grešaka pri njezi kose koji uzrokuju glavna oštećenja.

Pretjerano iščešljavanje

S vremenom često češljanje osobito mokre kose, može uzrokovati podizanje osjetljivog vanjskog sloja kose koji se u krajnjim slučajevima ljušti. Ni općenito, nemojte svakodnevno po stotinu puta prolaziti četkom kroz kosu. Svrha češljanja je da se masnoća iz kože premjesti u kosu da bi kosa blistala. No ako se agresivno češljate dok je kosa vlažna, oštetit ćete je.

Češljanje unazad i raščešljavanje zapetljane kose

Ovi postupci su iznimno štetni, budući da vuku kosu u suprotnom smjeru od prirodnog rasta vanjskog sloja. To dovodi do oštećenja  vanjskog i unutarnjeg dijela vlasi.

Pogrešni alati

Uporaba pogrešnih češljeva i četki, osobito na lomljivoj kosi tretiranoj kemikalijama, može odstraniti velik dio vanjskog sloja, stvarajući porozne pramenove kose koji nemaju sjaja. Najbolje je koristiti češalj sa širokim zupcima!

Zagrijana pomagala

Nekima od nas je peglanje kose svakodnevica. No, nikada nemojte peglati kosu kada je vlažna jer se tako na njoj stvaraju trajni ožiljci koji slabe vlas i stvaraju pucanje vlasi. Isto tako, kad god je moguće, izbjegavajte sušilo za kosu!

Osim oštećene vlasi, česti su i raspucani vrhovi. Vrh vlasi puca kad je vanjski sloj jako oštećen ili uništen, tako da se ogoljela vlas rastvara poput vrha užeta. Vjetar vam može zamrsiti kosu tako da ju je teško raščešljati, što na kraju dovodi do pucanja vrhova. Rješenje za ispucane vrhove je često šišanje kose, a osim toga nanosite svakodnevno regenerator u spreju koji se ne ispire ako vam je kosa jako suha, jer će je on uspješno navlažiti.

Zbog svakodnevne izloženosti raznim utjecajima i gomilanja sredstava za uljepšavanje, kosa može postati suha i izgubiti sjaj. U tom slučaju, najbolje je koristiti blagi šampon koji može otkloniti ostatke sredstava za uljepšavanje. No pripazite da ne pretjerate i ne uništite prirodnu masnoću kose. Dubinsko omekšavanje kosi će dati mekoću i sjaj.

Foto: VladGavriloff/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU