back to top

Kako liječiti žgaravicu

Pitate se kako liječiti žgaravicu?

Žgaravica je izrazito neugodna tegoba, a događa se kad se želučana kiselina vrati iz želuca u jednjak, te počnemo osjećati paleću bol. To je jer kod žgaravice, kiselina ulazi u jednjak, a takvo se stanje naziva refluks. Nije uvijek najjasnije što je točan uzrok žgaravice, to može biti određena vrsta hrane, kao što je začinjena ili kisela hrana, a mogu biti i obilni obroci koje na brzinu unesemo u organizam.

Neki lijekovi također mogu pogoršati žgaravicu, jer djeluju agresivno na želudac, a to su aspirin, neki antibiotici, sedativi te antidepresivi.

Žgaravica više pogađa trudnice, pušače i osobe s hijatus harnijom.

Liječenje žgaravice

Najjednostavniji način za sprječavanje žgaravice je da čim osjetimo prvi simptom, popijemo čašu hladne vode, koja će pomoći pri ispiranju kiseline.

Dobro sredstvo su i blagi čajevi kao što je onaj od đumbirovog korijena, sjemenki aniša ili komorača. Oni će opustiti mišiće koji oblažu stijenku jednjaka, čime se sprječava podizanje želučane kiseline.

Napitak koji je jedan od najstarijih za žgaravicu je od korijena bijelog sljeza, jer ta biljka proizvodi ljepljivu tvar koja prekriva i štiti sluznicu jednjaka, a to nam je potrebno zbog osjećaja da jednjak gori.

Da bi neutralizirali želučanu kiselinu dobri su sokovi od povrća kao što je mrkva, rotkvica, cikla ili krastavac jer oni svojom lužnatošću ublažavaju želučanu kiselinu. Ukoliko nam se ne sviđa sok od ovih namirnica, dobro ih je jesti i sirove. Postići ćemo isti efekt na želučanu kiselinu.

Prevencija žgaravice

Žgaravicu ćemo najbolje prevenirati ako izbjegavamo vrstu hrane koja je može potaknuti ili bar ograničimo unos takve hrane. Stoga je prvenstveno potrebno izbjegavati pivo, vino i ostala alkoholna pića, potom gazirana pića i kavu. A bilo bi dobro ograničiti unos čokolade, pržene i masne hrane jer je žestoka, te agruma zbog kiseline. – (Kako liječiti žgaravicu)

Jutarnja mučnina bez trudnoće

Pušači bi trebali ostaviti cigarete jer je dokazano da pušenje opušta donji sfinkter jednjaka, a dobro je i izbjegavati zadimljene prostorije. – (Kako liječiti žgaravicu)

Potrebno je isto tako unositi dnevno više obroka, ali malih, da se smanji proizvodnja želučane kiseline, te ne jesti 2 do 3 sata prije spavanja, kako nas žgaravica ne bi mučila tijekom noći. – (Kako liječiti žgaravicu)

DRUGI UPRAVO ČITAJU