back to top

Kako postaviti stol za svečani ručak

Imate goste na ručku i najviše brige vam vjerojatno zadaje odabir menija za ručak. Što ćete poslužiti za glavno jelo, a što pak za desert, ostavljamo vama na razmišljanje jer to ovisi o mnogim čimbenicima. Kako biste se pokazali u punom sjaju, kao savršen domaćin trebate pravilno i postaviti stol.

Na svakom stolu, tanjuri su neizostavni, a postavljaju se tako da budu udaljeni nekoliko centimetara (otprilike 2 prsta)
od ruba stola. Pravilan razmak između dva tanjura međusobno najlakše ćete odrediti tako da na stol postavite četiri velika plitka tanjura jedan do drugoga. Zatim uklonite dva srednja, stavite ih do četvrtog tanjura i priključite im nov tanjur. Ponovno uklonite srednja dva i tako nastavite do kraja stola.

Osim tanjura, potrebno je postaviti i pribor za jelo. Njega uvijek postavljajte tako da se počinje koristiti s vanjske strane prema unutra. Vilica se u pravilu postavlja s lijeve strane tanjura. Iznimno, ako se poslužuje samo varivo ili koje drugo jelo od povrća koje se jede samo vilicom, onda ona mora biti postavljena s desne strane tanjura. Kad se poslužuju špageti, vilica i žlica zamjenjuju mjesta, tako da se vilica postavlja s desne strane, a žlica s lijeve strane
tanjura.

Što se tiče čaša, za svaku osobu postavite čaše ispred tanjura s desne strane. Glavna vinska čaša treba biti postavljena točno
iznad vrška noža koji se koristi za glavno jelo.

Ukrašavanje stola

Kako stol ne bi bio preobičan, možete ga i ukrasiti. Cvijeće i druge vrste ukrasa vrlo efektno ukrašavaju stol, no prije njihova stavljanja uvijek postavite na stol sav potrebni pribor. Tako ćete moći točno odrediti koliko cvijeća i u kojem obliku stane na stol, a da ne bude pretrpan.

Efikasno će biti ako stol ukrasite i lijepim svijećnjakom, ili pak stavite posudu punu vodu u kojoj će plutati svjećice-lučice. Postoji mnogo ukrasa koji će uljepšati vaš stol, samo trebate biti kreativni.

Ako su na ručak ili večeru pozvani samo muškarci, nemojte stol ukrašavati cvijećem. Ako želite nekakav ukras, stavite samo zelenilo. Ako se radi o romantičnoj večeri, cvijeće je itekako poželjno. Kao što vidite, dosta toga ovisi o karakteru gostiju, pa nema univerzalnog recepta kako ukrasiti stol jer ovisi o prigodi i prirodi gostiju.

Foto: Ambient Ideas/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU