back to top

Kako razumjeti bebe

Koje pokrete tijela radi beba, te koje izraze lica su glavni znakovi na koje će se beba izraziti. Ako roditelji pažljivo promatraju svoju bebu vrlo lako će zapravo shvatiti što im želi poručiti. Koji su najčešći pokazatelji koje nam bebe šalju, donosimo u nastavku.

Kako bi prepoznali da s bebom nešto nije u redu trebate obratiti pažnju na sljedeće, ukočeno tijelo, uplašeni pogled i stisnute usnice. Ako pak beba radosno maše ručicama i nožicama kada vas čuje i ugleda, znači da je s njom sve u redu.

Da je beba umorna ćete najbolje prepoznati po trljanju okica, a glad se vidi prema položaju bebe, kada se beba ide sklupčati. Ti pokreti nisu pretjerano naglašeni, pa da bi ih roditelji prepoznali moraju se malo potruditi.

Bebine oči su definitivno dio tijela na koji treba obratiti posebnu pažnju. Kada beba želi privući pažnju njene se zjenice šire, s time da trebate znati kako bebe imaju šire zjenice od odraslih. Ako je beba jako zainteresirana za nešto, njene će zjenice biti šire. Po ovom znaku ćete najbolje primijetiti tko bebu najviše interesira i na koga najviše reagira sa zanimanjem.

Kako dijete bude raslo pokazivat će prstom na stvari koje želi, ili na smjer u kojem želi ići. Vi kao roditelj uvijek trebate djetetu pokazati da ga razumijete i razgovarati s njime.

Osnovni govor tijela koristi svako dijete, a ako vas dijete ne želi slušati ono će pokriti uši rukama. Kada dijete nešto ne želi vidjeti, ono će pokriti oči rukama.

Laže li vaše dijete, isto tako možete primijetiti po govoru tijela. Ako dijete laže, ono pokriva usta rukama, a to radi podsvjesno jer je svjesno da ne radi dobro.

  Bljuckanje kod beba

I govor vašeg tijela kao roditelja je vrlo važan, jer prije nego beba nauči pričati ona će razumjeti ono što joj pričate putem govora vašeg tijela. Osim govora tijela, morate pripaziti i na ton kojim joj se obraćate, te pripazite da se prilikom obraćanja vaše oči nalaze u ravnini djetetovih očiju.

Foto: niderlander/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU