back to top

Kako sačuvati zdravo srce

Srčane bolesti svrstavaju se u najveće ubojice. Nikad nije prerano početi se brinuti o svom srcu. Manjak tjelesne aktivnosti vjerojatno je najčešći čimbenik rizika od srčanih bolesti. Trebali biste najmanje 30 minuta tjelesne aktivnosti od koje ćete se lagano zadihati tri puta tjedno.

Korist tjelovježbe

Tjelovježba poboljšava razinu kolesterola u krvi, ona sprečava zgrušavanje krvi, pomaže sniziti krvni tlak i sprečava visoki krvni tlak. Pomaže vam postići i sačuvati zdravu tjelesnu težinu. Tjelovježba pomaže kod oporavka nakon srčanog napadaja. Bolesti srca potiču tjelesna neaktivnost, pušenje, visoki krvni tlak, visoki kolesterol u krvi, pretilost i prevelika količina alkohola.

Prestanite pušiti

Prestanak pušenja izravno pogoduje vašem srcu. Već dvadeset minuta ne pušenja krvni tlak i brzina otkucaja srca će se smanjiti. Za osam sati razina ugljičnog monoksida će se spustiti na normalu, a razina kisika popest će se na normalu. Za dvadeset četiri sata ne pušenja smanjuje se rizik od srčanog napadaja.

Za sedamdeset dva sata dišni putevi se opuštaju pa se lakše diše, a obujam zraka koji pluća mogu primiti povećava se. Za jedan do tri mjeseca cirkulacija se poboljšava, a funkcija pluća poboljšava se čak za jednu trećinu.

Smanjite unos alkohola

Preveliki unos alkohola oštećuje srčani mišić, povećava vam i krvni tlak koji će rezultirati prekomjernom težinom. Opijanje može pridonijeti srčanim tegobama, uključujući visoki krvni tlak i srčani udar. Visokoobrazovane žene posebice su sklone piću, kod njih je vjerojatnost da će popiti veću količinu alkohola od preporučene tri puta veća nego kod žena koje rade nekvalificirane poslove.

Manje solite hranu

Veliki unos soli u organizam povećava rizik od oboljenja od visokog krvnog tlaka. Većina ljudi jede više soli nego što je potrebno. U prosjeku pojedemo devet grama dnevno, a preporučeni maksimum je šest grama. Tijelu je potreban samo jedan gram soli na dan.

  Simptomi ugriza pauka

Odaberite hranu s malo ili smanjenim količinama soli, ograničite dimljenu hranu i pokušajte jesti što više neprerađene hrane. Kako biste smanjili unos soli , najprije pokušajte ne dodavati je hrani za stolom. Kasnije pokušajte kuhati bez soli. Za mjesec dana vaše će se nepce naviknuti i neće vam se sviđati slana hrana.

Foto: Africa Studio/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU