back to top

Kako utjecati na ponašanje djeteta

Najefektivniji način za rješavanje lošeg ponašanja vašeg djeteta je sprječavanje. Sprječavanje podrazumijeva planiranje unaprijed, a prije nego se takvo ponašanje pojavi, razmislite kako biste mogli riješiti takvu situaciju. To će vam omogućiti da kontrolirate situaciju te na problem reagirate smireno i spremno, radije nego reagirajući uznemireno optuživanjem i vikanjem.

Donosimo vam ideje i prijedloge koje su mnogim obiteljima pomogle u prevladavanju problematičnog ponašanja djece i stvaranju pozitivnog odnosa ispunjenog ljubavi.

Svaki dan provedite pozitivno vrijeme zajedno

Djeca primijete i osjete kada dobivaju ljubav i pažnju odraslih članova obitelji te je i većom mjerom uzvrate. Najbolji način za to napraviti je da svaki dan provedete 10-15 min minimalno s njima družeći se u pozitivnom okruženju. Nemojte dozvoliti da vam se sakupi mnogo zanemarenog vremena koje mislite da možete nadoknaditi poklonima, pročitajte im knjigu, prošetajte s njima , naučite ih novu vještinu. Cijenite i poduprite svoju djecu svakodnevno jer sve to gradi osnovu za ljubav, poštivanje i suosjećanje.

I malo pažnje djetetu puno znači

Svaki znak pažnje djetetu je nagrada i ono će učiniti štogod kako bi tu pažnju dobilo, pa čak i negativnu (vikanje, svađanje). Stoga se potrudite da posvećujete djetetu pažnju kao nagradu za dobro ponašanje, a ne loše. Dajte im do znanja da će pozitivno ponašanje dobiti pozitivnu pažnju, kako bi djeca naučila ponavljati dobra ponašanja. Nemojte čekati da dijete napravi nešto izvanredno, hvalite ga i primjećujte sitnice (izuvanje obuće pred vratima, igranje u tišini). Ne zaboravite im zahvaljivati na dobrim ponašanjima, nagrade i pozitivne potkrijepe rezultiraju ponavljanjem pozitivnog ponašanja.

Koristite rutine i pravila

Stvorite specifična pravila kako bi djeci dali jasno do znanja što se od njih očekuje. Napišite listu obaveza (školska zadaća, obiteljski obroci, vrijeme spavanja) i ponašanja u određenim situacijama uz naglasak na negativna ponašanja. Ako vaša djeca znaju točno što očekujete od njih, morat ćete mnogo manje žaliti se na njih.

Svoje zahtjeve iznesite kratko i jasno

Roditelji se najčešće uzrujaju kada dijete ne pravi ono što mu je rečeno. Kod mnogih obitelji zatim slijedi dugotrajno održavanje lekcije koje roditelji koriste kao vrstu ispušnog ventila. Kratko, precizno i sažeto recite svojoj djeci zahtjeve bez dugih prodika.

Umjesto toga, trudite se držati svoje primjedbe kratkima i u svezi s predmetom iskušavajući jednu od tri mogućnosti: opišite ponašanje, navedite pravilo, recite s jednom ili dvije riječi . Djeca će prije to poslušati a vi nećete biti iscrpljeni dugim prodikama.

Ukoliko vi griješite, vaša djeca će kopirati vaše ponašanje, ali jako je važno da im svaki problem ili grešku prikažete kao priliku za učenje. Djeca će puno više naučiti iz primjera kada vi prihvaćate i učite iz grešaka i ne zaboravite, budite ljudi u kakve želite da se vaša djeca ugledaju.

Foto: AISPIX by Image Source/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU