back to top

Kako zdravo jesti

Nemojte misliti da je promjena s nezdrave hrane na zdravu prehranu teška. Zdrava prehrana zahtjeva drugačije odabire, malo napora i odlučnosti, ali kad počnete slijediti zlatna pravila, doista ćete uživati u hrani. Osjećat ćete se izvrsno, ubrzo ćete uvidjeti da zdrava prehrana može biti zadovoljavajuća i izvrsnog okusa.

Namirnice koje biste trebali jesti svakodnevno

Svaki dan bi trebali pojesti barem dva komada voća, ako je moguće i više. Pazite na odabir boje voća, bitno je da je barem jednom pojedete voće narančaste boje. Trebali bi pojesti barem dva komada povrća. Jedite raznoliku hranu iz ostalih triju glavnih skupina namirnica: meso, mahunarke ili ribe.

Voće i povrće

Dobro je poznato da su izvor mnogih vitamina, minerala i vlakana upravo svježe voće i povrće, zato ih jedite što više i što raznolikije, nastojte pojesti barem pet porcija dnevno. Jedite više salata svih vrsta, probajte kukuruz, krumpir, celer, mrkvu, jabuku, ciklu, rižu i grašak.

Koristite svježe voće za užinu i probajte više vrsta, kao na primjer mango ili papaju. Jedite voće i pijte voćne sokove, ali izbjegavajte sirupe za razrjeđivanje, oni samo sadrže voćnu aromu s puno šećera. Odaberite mnoštvo žutog i narančastog povrća, nemojte povrću dodavati sol. Zeleno povrće kuhajte na pari ili smanjite vrijeme ključanja.

Jedite svježe, neobrađene orašaste plodove za užinu i stavite ih u salatu. Orašasti plodovi sadrže potrebne masne kiseline i stoga su bitan dio vaše prehrane, bogati su i kalorijama pa ih nemojte previše jesti.

Superhrana

Mrkva sadrži karotenoide, koji štite od raka, kao i sva narančasta hrana. Potrebna vam je barem jedna mrkva svaki dan. Brokula sadrži vitamine A, C i E, kalcij i folnu kiselinu. Crveni luk pomaže pri smanjenju rizika od srčanih bolesti. Svježa, neukiseljena cikla sadrži folnu kiselinu.

Avokado pomaže pri regulaciji razine kolesterola. Rajčica pomaže u zaštiti protiv raka prostate i srčanih bolesti. Kukuruz šećerac pomaže u zaštiti od nastanka mrene. Grejp umanjuje rizik raka. Brusnice zaustavljaju bakterije koje prianjaju uz stijenku mjehura. Jagode umanjuju rizik od raka.

Foto: erkanupan/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU