back to top

Kako živjeti s alergijom

Alergije obično pogađaju svaku četvrtu osobu. Polovica od te četvrtine dobit će simptome u djetinjstvu. Kod nekih simptomi nestaju, no pravodobno liječenje će uvelike popraviti kvalitetu života.

Astma

Ljudi oboljeli od astme otežano dišu i često kašlju. Najčešći alergeni su pelud, određene namirnice, životinjska dlaka i određeni lijekovi. Astma se ne može u potpunosti izliječiti, ali sa što manjim izlaganjem alergenima i uzimanjem propisanih lijekova život će biti lakši.

Kako svesti napadaje astme na minimum

Astma je bolest koja u vrlo kratkom roku može postati opasna za život. Kako bi se napadaji događali u što manjem broju najvažnije je poznavati bolest općenito. Trebalo bi naučiti znakove upozorenja, na primjer kihanje i curenje nosa. Napadaj bi se mogao spriječiti ako se na ovakve znakove brzo reagira.

Dobro bi bilo voditi dnevnik kako biste mogli ustanoviti koji su najčešći uzroci napadaja. Najbolje da iz stana ili kuće izbacite sve stvari koje sakupljaju veliku količinu prašine. Dobro je baviti se nekim aktivnostima kao što su plivanje ili hodanje, no aktivnosti ne smiju nikako biti prenaporne jer bi mogle izazvati alergijsku reakciju.

Isto tako treba pripaziti na težinu jer bi se zbog prekomjerne težine mogla opteretiti pluća. Trebali bi izbjegavati stresne situacije jer one najčešće uzrokuju napadaje. Potrebno je redovito odlaziti na kontrole kod liječnika kako bi plan liječenja bio ispravan.

Druge alergije

Najčešće alergijske reakcije kod djece su alergijski rinitis, odnosno peludna groznica te kožne reakcije. Peludnu groznicu najčešće uzrokuju alergijske reakcije na travu, pelud ili drveće, stoga je najčešća u proljeće i ljeto. Ako se alergijska reakcija pokazuje kroz cijelu godinu tada je riječ o trajnom alergijskom rinitisu kojeg najčešće uzrokuju kućne grinje.

Kako ublažiti utjecaj peludne groznice

Isto kao i kod astme dobro bi bilo voditi dnevnik i tim zapisivanjem uočiti najčešće uzroke alergijske reakcije. Kontrakcija peluda je isto tako jako važna, stoga pratite podatke koje objavljuju u novinama, internetu, radiju ili televiziji tijekom proljeća i ljeta. Pazite na količinu prašine u prostoru kojem živite.

Postoje razne vrsta alergija, ali kod svake je najbitnija pravodobna dijagnoza i liječenje koje će uvelike olakšati život s mnogobrojnim alergijama.

Foto: newphotoservice/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU