Kako živjeti sa stresom

Stres je dio života, za neke ljude je svakodnevnica stres, za one malo “tvrđe” stres je iznimka, no svi će se složiti u jednom, na stres se ne može utjecati u potpunosti obzirom da nikad ne znaš što te sutra čeka. Drukčiji je jedino način na koji se nosimo sa stresom.

O stresu se uvijek govori u negativnom smislu i kao o uzroku problema. No, što ako ste tip osobe koji bolje funkcionira pod stresom, toliko ste ga prihvatili i naučili živjeti s njim da bez rokova i napetosti kao da ne znate što biste. Dok je to tako kada je stres u razumnim dozama, istina je da stres može biti motivirajući.

Umijeće svladavanja stresa je postizanje ravnoteže između vanjskih utjecaja i naših osobnih unutarnjih reakcija, uz održavanje osjećaja energije i motiviranosti. No, dugotrajni stresovi su oni koji mogu ostavljati posljedice po zdravlje, zato je bitno da se u tom slučaju naučite opustiti, tj. da nađete način da se “isključite” iz svakodnevnice i zaboravite na ono što vam nanosi stres.

Isto tako, kakva god bila situacija u kojoj se nalazite, ne zaboravite voditi računa o zdravoj prehrani i dovoljnom broju sati sna. Uvijek nastojte situaciju sagledati pozitivno jer nikad i ništa nije skroz crno.

Što se tiče kratkotrajnih stresova ako vam potiču na djelovanje i izvlače od vas maksimum, nemojte to smatrati zabrinjavajućim. No, može se i u tom slučaju dogoditi da nastupe neke okolnosti jače od vas (iznenadna viroza, obiteljska obveza), pa ne budete sve mogli ostvariti kako ste zamislili.

Ne dajte da vas odmah tad optimizam napusti i da se sva energija pretvori u paniku i neuspjeh, što se zna dogoditi kad ljudi koji vole živjeti pod laganim pritiskom dožive neuspjeh.

  Kako prestati pušiti

Bitno je uvijek objektivno znate razlučiti što i kako je najbolje i optimalno rješenje, i nikad ne “trčati pred rudo” već se prilagođavati okolnostima dan po dan, jer je sve nepredvidljivo i kad mislimo da nije!

Foto: Maridav/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU