Kiropraktika – ispravljanje kralježnice

Kiropraktika dolazi od grčke riječi kiro što znači ruka i riječi praktikos što znači radnja, u prijevodu ručna radnja. To je zdravstvena medicina koja uključuje samoiscjeljenje bez kirurškog zahvata ili upotrebe bilo koje vrste lijekova, a vrši se metodom namještavanja iskrivljenih kostiju. Fokusirana je na povezanost kralježnice sa živčanim sustavom organizma.

Kada osjetimo bol u bilo kojem dijelu kralježnice, znači da nešto nije u redu. Naš mozak, leđna moždina i živci kontroliraju rad našeg organizma i šalju signale u obliku bolova, koje ne bi smjeli zanemariti.

Kiropraktikom se dijagnosticira, tretira i preventivno djeluje na različita stanja koja su vezana uz probleme i bolove zglobova, tetiva, ligamenata, a posebna pažnja se usmjerava na našu kralježnicu i njezin utjecaj na živčani sklop. Živčani sustav kontrolira rad stanica, organa, svakog tkiva i svakog sustava našeg organizma.

Kiropraktika je usmjerena na otklanjanje kompresije i iritacije živca koja najčešće dolazi zbog disfunkcije zglobova kralježnice (krivi vrat, lumbalni bolovi), pomaže kod jakih glavobolja i migrena, kod iskliznuća diska, išijasa, alergija, skolioze, stresa, upale uha, karpalnog tunela (to je skupina ligamenata i sitnih kosti naše šake), pomaže kod bolova ramena, laktova, kukova, koljena, zglobova stopala, pa čak i bolova čeljusti.

Glavni cilj kiropraktike je obnoviti i zadržati zdravlje najbolje što znamo na najvišem nivou i proces degenerativnih promjena svesti na minimum. Ono što liječnici preporučuju je slijedeće: vježbati svakodnevno, zdravo se hraniti, leđa uvijek držati uspravno kod hodanje ili kod sjedenja, spavati na leđima ili na boku. Ne preporučuje se spavanje na trbuhu, a treba nabaviti i dobar madrac i jastuk.

Kralježnicu je potrebno istegnuti prije i poslije svakog sporta, ne nositi teret samo na jednom ramenu ili je poželjno podijeliti teret u obje ruke s približno istim kilogramima, a dok telefonirate ne držite aparat na ramenu jer pri tome istežete vrat samo na jednu stranu, a za posljedicu može doći do istegnuća tetiva.

  Lom noge – simptomi i liječenje

Kiropraktiku ne bi smjeli raditi svi oni koji imaju osteoporozu, upale kao što je reumatski artritis ili tko pati od bolnih ishijalgija, zatim oni tko boluju od raznih infekcija ili tko ima tumor.

Tijekom prvog tretmana kiropraktičar će obaviti fizički pregled, što znači da će analizirati držanje, pregledati muskulaturu tijela i funkcionalnog zglobova. Pregled nije bolan. Poželjno je pri tome donijeti rentgenske snimke ako ih imate i predočiti kiropraktičaru.

Kada su pronađene bolne točke na vašem organizmu, slijedi namještavanje kralježaka laganim pritiskom, a vi ćete osjetiti zvuk “pucketanja” koji nije bolan, već neugodan za uho. Koliko tretmana će trebati napraviti, ovisi o vrsti bolesti, ali u principu ne bi smjelo biti više od tri tretmana u kratkom vremenu.

Također se preporučuje da se barem jednom godišnje posjeti kiropraktičar kako bi kontrolirao organizam i kako bi se preventivno djelovalo na njega da bude što duže zdrav i pokretljiv. Zapamtite da je operacija zadnje rješenje kod problema kralježnice i da je poželjno što duže odgađati istu, ako je to moguće, a sve ovisi o vrsti problema i vrsti bolova.

Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU