back to top

Koji su simptomi šarlaha

Postoje mnoge bolesti koje pogađaju djecu i na koju roditelji trebaju posebno pripaziti. Iako su vodene kozice najpoznatije, a koje je najbolje preboljeti tijekom rane faze života, postoji još jedna poznata dječja bolest.

Šarlah je osim vodenih kozica često prisutna bolest kod djece, ali dobro je što nije opasna i što se lako liječi. Važno je samo na vrijeme prepoznati neke od simptoma kako bi liječenje počelo što prije, a dijete se bolje osjećalo.

Osim angine, koja je najčešća i najučestalija manifestacija streptokoknih bolesti, mogu se očekivati i drugi klinički oblici infekcije kao što je šarlah. Šarlah je akutna zarazna bolest, uzrokovana s nekoliko tipova streptokoka.

Iako se može pojaviti u bilo koje doba godine, epidemijska grupiranja su najčešća u kasnoj zimi i vezana su za boravak djece u vrtiću ili školi. Bolest se prenosi kapljičnim putem, najčešće izravnim kontaktom s oboljelom osobom.

Inkubacija je kratka, i podrazumijeva 3 do 5 dana. Početak bolesti je nagao, praćen općim simptomima infekcije (zimica, visoka tjelesna temperatura, povraćanje, dok se jako mala djeca žale na bolove u trbuhu i proljev).

Drugog ili trećeg dana pojavljuje se osip karakterističan po izgledu i distribuciji; osip je crvenkast, sitnotočkast i tako gust da se čini da je koža na zahvaćenim područjima difuzno crvena. Osip je najviše izražen u pazušnim jamama, donjem dijelu trbuha i unutarnjoj strani bedara te na prsima.

Obrazi su izrazito crveni s karakterističnim bljedilom oko usta, sluznica ždrijela žarko je crvena uz svijetlocrveni točkasti osip u usnoj šupljini, a jezik je u prvim danima suh i obložen. Zbog krhkosti kapilara na koži se mjestimično pojavljuju točkasta ili brazdasta sitna krvarenja, a koža je na dodir suha i hrapava.

Nakon nekoliko dana tjelesna temperatura se snižava, osip počinje blijedjeti, a u drugom se tjednu bolesti pojavljuje karakteristično perutanje kože uz lagani svrbež, a na dlanovima i tabanima i jače ljuštenje. Imunitet nakon preboljelog šarlaha samo je specifičan, što znači da ipak postoji mogućnost (iako mala) da se više puta oboli od šarlaha.

  Što je enterovirus

Danas šarlah, uz ranu dijagnozu i dovoljno dugo liječenje penicilinskim antibioticima, nije opasna bolest, međutim, zbog mogućih komplikacija na zglobovima, srcu ili bubrezima, nužno je u potpunosti biti discipliniran pacijent i slušati sve upute liječnika.

Foto: Gladskikh Tatiana/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU