Koji su simptomi šarlaha

Postoje mnoge bolesti koje pogađaju djecu i na koju roditelji trebaju posebno pripaziti. Iako su vodene kozice najpoznatije, a koje je najbolje preboljeti tijekom rane faze života, postoji još jedna poznata dječja bolest.

Šarlah je osim vodenih kozica često prisutna bolest kod djece, ali dobro je što nije opasna i što se lako liječi. Važno je samo na vrijeme prepoznati neke od simptoma kako bi liječenje počelo što prije, a dijete se bolje osjećalo.

Osim angine, koja je najčešća i najučestalija manifestacija streptokoknih bolesti, mogu se očekivati i drugi klinički oblici infekcije kao što je šarlah. Šarlah je akutna zarazna bolest, uzrokovana s nekoliko tipova streptokoka.

Iako se može pojaviti u bilo koje doba godine, epidemijska grupiranja su najčešća u kasnoj zimi i vezana su za boravak djece u vrtiću ili školi. Bolest se prenosi kapljičnim putem, najčešće izravnim kontaktom s oboljelom osobom.

Inkubacija je kratka, i podrazumijeva 3 do 5 dana. Početak bolesti je nagao, praćen općim simptomima infekcije (zimica, visoka tjelesna temperatura, povraćanje, dok se jako mala djeca žale na bolove u trbuhu i proljev).

Drugog ili trećeg dana pojavljuje se osip karakterističan po izgledu i distribuciji; osip je crvenkast, sitnotočkast i tako gust da se čini da je koža na zahvaćenim područjima difuzno crvena. Osip je najviše izražen u pazušnim jamama, donjem dijelu trbuha i unutarnjoj strani bedara te na prsima.

Obrazi su izrazito crveni s karakterističnim bljedilom oko usta, sluznica ždrijela žarko je crvena uz svijetlocrveni točkasti osip u usnoj šupljini, a jezik je u prvim danima suh i obložen. Zbog krhkosti kapilara na koži se mjestimično pojavljuju točkasta ili brazdasta sitna krvarenja, a koža je na dodir suha i hrapava.

Nakon nekoliko dana tjelesna temperatura se snižava, osip počinje blijedjeti, a u drugom se tjednu bolesti pojavljuje karakteristično perutanje kože uz lagani svrbež, a na dlanovima i tabanima i jače ljuštenje. Imunitet nakon preboljelog šarlaha samo je specifičan, što znači da ipak postoji mogućnost (iako mala) da se više puta oboli od šarlaha.

Danas šarlah, uz ranu dijagnozu i dovoljno dugo liječenje penicilinskim antibioticima, nije opasna bolest, međutim, zbog mogućih komplikacija na zglobovima, srcu ili bubrezima, nužno je u potpunosti biti discipliniran pacijent i slušati sve upute liječnika.

Foto: Gladskikh Tatiana/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU