back to top

Koliko je šećer štetan

Toliko puta smo čuli o tome kako je šećer nezdrav i uzrok debljini. Za svu hranu koja u sebi sadrži šećere, na čelu sa čokoladnim slasticama, uvijek je preporučljivo konzumirati je u ograničenim i malim količinama, a za ljude na dijeti i da je u potpunosti izbace iz svojih jelovnika.

Je li šećer uistinu baš najgori neprijatelj vaše linije pročitajte u sljedećim crtama.

Šećer spada u ugljikohidrate. Ima više oblika ugljikohidrata, jednostavne ili složenije strukture. Šeceri su općenito jednostavne strukture, lako se probavljaju i apsorbiraju i oni su izvor energije. Izvori su obični šećer, voće i sokovi te mlijeko i mliječni proizvodi.

Složeni ugljikohidrati zahtijevaju duže probavljanje. Izvori su škrobna hrana kao kruh, krumpiri i ostalo povrce, riža i tjestenina. Neki se ugljikohidrati ne mogu razgraditi. Daju dodatni volumen prehrani i općenito su poznati kao vlakna. Izvori vlakana u prehrani su cjelovite žitarice, voće i povrće.

Kako ograničiti unos šećera?

Ograničite upotrebu pića i hrane koji su bogati šećerom. To je hrana kojoj se dodaje jednostavni šećer, ne kao što su voće i mlijeko koji imaju u sebi prirodni šećer. Ne dopustite da gazirana pića i ostali slatkiši izguraju iz prehrane hranu neophodnu za održavanje zdravlja, kao što je voda, nemasno mlijeko i mliječni proizvodi koji su odlični izvori kalcija.

Prije kupnje proizvoda provjerite natpis s informacijama na ambalaži. Podaci o prehrambenoj vrijednosti sadrže dnevnu količinu ugljikohidrata. Idealno bi bilo da ugljikohidrati potječu iz namirnica bez dodanog šećera.

Popis sastojaka pokazuje vam što se nalazi u hrani, uključujući šećer koji je dodan. Sastojci su poredani prema težini od najveće prema najmanjoj. Manje poznati sastojci također su oblici jednostavnog šećera: kukuruzni sirup ili zaslađivac, dekstroza, kukuruzni sirup s velikim udjelom fruktoze i maltoza.

  Hrana za potenciju

Hrana s većom količinom dodanog šećera ima spomenute sastojke u velikim količinama. Takvu hranu izbjegavajte i ne kupujte jer je ona izvor loših šećera koji vas debljaju.

Možda vam se čini komplicirano svaki put iščitavati etikete namirnica koje kupujete, no nakon par puta već ćete znati manje- više što je dobro kupiti, a što ne. Idite u kupnju kad imate vremena kako biste sve na miru provjerili, a ne kada ste u žurbi.

Foto: jurgajurga/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU