Koliko često treba prati kosu

Mnogi će reći da svakodnevno pranje kose oštećuje njenu kvalitetu i kosa postaje masnija, no ako s kosom postupate oprezno to se neće dogoditi. Upotrebom blagog šampona i njegovim ispravnim korištenjem kosa se neće oštetiti. Ovo su načini s kojima će vaša kosa ostati neoštećena.

Pranje kose

Najvažnije je da šampon bude blag kako ne bi učestalim korištenjem oštetio kvalitetu kose. Dovoljno je uzeti samo malo šampona i razrijediti ga s malo vode. Ako često perete kosu, nije potrebna velika količina šampona, pa čak ni toliko da nastane puno pjene.

Važno je kosu prati brzo zbog toga što šampon otapa znoj, masnoću i prljavštinu. Nemojte dugo trljati i ostavljati dugo šampon na kosi, tim načinom ćete spriječiti da aktivne tvari naškode kosi i koži glave. Nakon što ste brzo utrljali šampon dobro isperite kosu, pazite da u potpunosti uklonite šampon jer će u protivnom kosa djelovati masno nakon sušenja.

Kosu treba blago obrisati. Nemojte mokru kosu odmah češljati, oštri češljevi, četke i uvijači najviše škode kosi. Dolazi do pucanja kose uslijed topline za vrijeme feniranja, kosa od toga postaje lomljiva i krhka. Ako kosu ne možete osušiti na zraku, trebalo bi ju fenirati srednje toplim fenom i s veće udaljenosti.

Često pranje, masnija kosa

Mnoge žene smatraju da češćim pranjem kosa postaje sve masnije, zapravo to nije tako jer se ne masti kosa nego koža. Ako imate masniju kožu na licu, imat ćete i masniju kožu na glavi. Šamponi ne mogu doprijeti do žljezda lojnica na koži, no jaka masaža vlasišta pomaže veću proizvodnju količine loja. Dok perete kosu blago je gnječite, a kožu glave ne dirajte.

Poseban postupak nakon pranja

Redovita uporaba sredstava za ispiranje kose će s vremena na vrijeme koristiti vašoj kosi. Ta sredstva ponovo učvršćuju kosu koja se svakim pranjem olabavljuje. Preparati za suhu kosu sadrže malo masnoće, a preparati za masnu kosu uopće ne sadrže masnoću. No pazite da ih upotrebljavate štedljivo kako se kosa nebi brzo stisnula.

Ako smatrate da je vašoj kosi potrebno svakodnevno pranje slobodno ju i perite, samo pazite da koristite malo šapona, da ju brzo operete i dobro isperete, te blago brišete. Na taj način vaša će kosa biti postojana.

Pravilno sušenje kose

[fvplayer src=’http://vimeo.com/98131932′ splash=’http://www.savrsena.hr/wp-content/uploads/2014/03/susenje-kose.jpg’]

Foto: NotarYES/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU