back to top

Kreativnost kod djece

dječja igra

Kad dijete napuni dvije ili tri godine, njegove igre prirodno postaju kreativnije i maštovitije. Dijete počinje koristiti kist i tanje olovke te više zanimanja pokazuje za crtanje i slikanje oblika nego za slučajne črčke koje je povlačilo u prijašnjim godinama. Na ovom stupnju sve je više igara pretvaranja pa će se kutije s maskama (pune stare odjeće, cipela i šešira) sve više koristiti.

Crtačke se vještine mogu razvijati korištenjem drvenih boja i tankih pastela. Pokažite djetetu kako držati drvenu bojicu (finu motoriku za ovu aktivnost dijete razvije s dvije i pol godine) i kako crtati vodoravne, okomite i kose crte te lukove. Provjerite može li prekopirati veliki krug (kopiranje treba početi negdje u ovoj dobi). Osim što ga učite kako koristiti debeli kist, možete također pokušati s izrađivanjem žigova od krumpira.

Prerežete krumpir napola i na prerezanoj plohi izrežite neki jednostavni uzorak. Dijete to može umočiti u zdjelicu s bojom i na papiru udariti žig. Jednom kad ovo savlada, pokušajte s drugim predmetima i istražuje različite oblike. Možete umakati povrće, tvrdo voće, ljuske od oraha, koštice i čepove boca u zdjelicu boje i raditi otiske na papiru. Prepolovite komad papira, zatim ga rastvorite i pustite dijete da na jednoj polovici nešto naslika. Zatim ponovno preklopite papir i poravnajte ga da se boja ravnomjerno raspodijeli, a potom pustite dijete da ga otvori i vidi kakav je uzorak napravilo.

Kad navrši tri godine, dijete je uglavnom sposobno izrezivati papir škaricama sa zaobljenim vrhovima. Pomognite mu – još nije spremno rezati u krug.

Počnite djetetu čitati bajke sa zapletom. Izaberite skraćene verzije tradicionalnih priča s velikim slikama živih boja. Djetetu možete postaviti osnovna pitanja o likovima i možete povesti razgovor o tome kako bi mogao glasiti nastavak priče. Nakon što mu pročitate priču, zamolite dijete da odglumi jedan lik. Navedite ga da pleše uz dječje pjesmice i pop glazbu. Možda uz pjesme poželi i pjevati.

Djeci koja su napunila dvije i pol godine vrlo zanimljivi postaju mali ljudski likovi te umanjeni predmeti iz stvarnog života kao što su farme i zoološki vrtovi te vozila, garaže i kompleti s vlakovima. Za malo stariju djecu postoje odlični kompleti velikih plastičnih kocki.

Kompleti za prerušavanje sadrže uniforme medicinskih sestara, liječnika, policajaca i policajki, vatrogasaca. Tu su i automobili u koje se može sjesti i koji imaju volan. Postoje i kućni kompleti sa štednjacima, hladnjacima, hranom, kompletima za posluživanje, glačalima, čajni kompleti, stolovi, stolice i dječje kućice. Kartice sa slikama, zanimljive slike slagalice osnovne su igračke za strukturirane igre za djecu od dvije do tri godine. Pokušajte s dominom sa slikama, kartama, drvenim slagalicama, karticama za sparivanje…

  Pripreme za godišnji odmor

Foto: amelaxa/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU