Kupanje malog djeteta

Mnogi se roditelji pitaju kada je zapravo pravo vrijeme da se njihovo dijete samo kupa, tj. kada mogu dijete ostaviti samo u kadi, a da ne brinu i da ne moraju biti prisutni za vrijeme cijelog kupanja. Naravno svaki roditelj mora samostalno procijeniti kada je njihovo dijete spremno na to, a kako bi bili sigurni u svoju procjenu u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

Ako je na većinu ovih pitanja vaš odgovor potvrdan, znači da je vaše dijete postalo samostalno što se tiče kupanja, te ga možete bez problema ostaviti samog u kadi:

  • je li vaše dijete sposobno napraviti nekoliko stvari za redom, bez da ga morate podsjećati na to
  • zna li dijete samo izaći iz kade i ući u kadu
  • zna li dijete samo držati tuš i oprati se šamponom

Ako su vaši odgovori pozitivni, znači da je vaše dijete spremno za samostalno kupanje. Za vrijeme kupanja dijete je poželjno malo pomalo učiti kako da bude što samostalnije u kadi. Neka svaku radnju u kadi ponavlja nekoliko puta i po nekoliko dana, pod vašim budnim okom, kako bi vi bili u potpunosti sigurni u njegovu samostalnost i sposobnost, bez imalo opasnosti.

Ako ste došli do zaključka da se vaše dijete može bez problema samostalno kupati, ono što morate obavezno napraviti prije nego ga ostavite samog u kupaonici je osigurati potpunu sigurnost djeteta.

Obvezno dijete naučite kako se podešava hladna i topla voda, te mu za pranje kose ostavite šampon od kojeg ne peku oči, ako šampon dođe u dodir sa očima. Potrudite se da napraivte sve kako bi se dijete sigurno i mirno kupalo, te kako bi nakon kupanja bilo puno samopouzdanja i ponosno na sebe.

  Iskrivljena kralježnica kod djece

Obvezno prije kupanja uklonite sve opasne kemikalije koje bi mogle stajati u blizini kade, kao i brijaće aparate, koji nisu sigurni za dijete. Neka na dnu kade bude guma, kako se dijete slučajno ne bi poskliznulo i palo.

Foto: Poznyakov/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU