back to top

Priprema djeteta za život

zločesto dijete

Suočavanje s razočaranjem dio je života i što se djeca prije nauče nositi s tim, bit će spremnija ponovno vratiti svoju originalnu razinu sreće.

Ne nauči li se vaše dijete nositi s razočaranjem, kasnije će vrlo loše reagirati kad ne dobije ono što želi. To će loše utjecati na njegovu sposobnost druženja s vršnjacima i suočavanja s onim što će mu život neizostavno prirediti s vremena na vrijeme.

Dopustite svom djetetu da izrazi razočaranje, ali ga istovremeno utješite da život svejedno ide dalje. Upamtite, razočaranje može biti nešto veliko što pogađa cijelu obitelj kao što je, primjerice, otkazani godišnji odmor, no također može biti nešto potpuno nevažno što je vaše dijete s radošću iščekivalo, čega vi možda niste ni bili svjesni.

Postoji li opasnost da djetetovo ponašanje postane ekstremno, najbolje rješenje s mališanima jest skretanje njihove pozornosti. Recite, na primjer: “Idemo u vrt – mogli bismo hraniti ptice/ zalijevati cvijeće.”. Ponudite mu nešto konkretno i izbjegavajte “Idemo vidjeti je li…” jer ako se i to ne dogodi, izgledat će poput dvostrukog udarca u vrlo ranjivo vrijeme.

Razgovor o razočaranju može pomoći da dobije smisao ono što se čini potpuno nepravedno. Vaš mališan može poželjeti ljubimca, no vaš dom nije prikladan za to. Ima li njegov najbolji prijatelj mačku, vašem djetetu će biti potpuno neshvatljivo zašto i on ne može imati mačku. Objasnite li mu riječima koje može razumjeti, dajete mu razlog za svoje odbijanje i pomažete mu da zatomi razočaranje – npr. da nemate vrt, a mačke vole boraviti vani.

Pomognite svom djetetu da sagleda i drugu stranu. Primjerice, ne odlazak u kazalište može značiti da će se umjesto toga više igrati s prijateljem.

Vaše će dijete najviše učiti promatrajući kako se vi i ostali članovi obitelji nosite s neuspjehom. Vidi li da je durenje ili vrištanje “normalna” reakcija da bi mu se ispunila želja, ono će se toga i držati.

  Kako dijete pripremiti na budućnost

Svoje dijete u mlađoj dobi možete štititi od razočaranja dajući mu što god poželi, no stvari će se neizbježno promijeniti kad se počne više družiti s ostalima. Mogli bi nastati problemi kad ne bude u stanju prihvatiti razočaranje i imat će problema s davanjem i primanjem. Da biste pripremili dijete da se dobro uklopi u društvo, morat ćete mu prestati svaki put davati što poželi. Kad počnete odbijati njegove nerazumne zahtjeve, u početku bi mogao loše reagirati, no vidjet ćete kako će sve više poštivati vašu odluku i na kraju prihvatiti da postoji vrijeme za odgovor “ne”.

Foto: Shane Trotter/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU