HomeAlternativaLaneno ulje kao lijek

Laneno ulje kao lijek

Lan je od davnina poznat i korišten u narodu. Od davnina se njegov cvijet koristi za izradu tkanine, ugodnog ljetnog materijala – lana. No, lan nije samo za tkaninu. Jako su zdrave njegove male sjemenke koje sadrže nešto još bitnije – ulje.

Lan ima plodove veličine graška koji sadržavaju deset sjemenki punih ulja. Ulje predstavlja 35% do 45% sadržaja sjemenaka. Ono najvažnije je da je ulje bogato omega-3 nezasićenim masnim kiselinama koje u mnogome djeluju pozitivno na naše zdravlje.

Upotreba lanenog ulja

Najvažnije je spomenuti da zbog omega 3-nezasićenih masnih kiselina laneno ulje ima protuupalna svojstva te štiti od problema sa srcem i cirkulacijom. No, to nije sve što se tiče efikasnosti u izboru lanenog ulja kao lijeka, fitoestrogeni koji se nalaze u sjemenkama imaju blagotvorno djelovanje na neke oblike raka debelog crijeva, raka dojke i raka jajnika.

Sjeme lana sadrži i bjelančevine te sluzi koje smanjuju kolesterol, te protuupalne lignane i cijanogene glikozide koji djeluju protiv grčeva. Laneno ulje uzima se i za normaliziranje želučanih sokova, te kod smanjenog obrambenog sustava organizma.

Ulje se može i koristiti za vanjsku upotrebu, pa se utrlja da zacijeli koža na mjesta gdje je ožiljak, osip, opeklina. Osim ovih čisto zdravstvenih razloga, ulje se koristi kao izvor energije te za “sagorijevanje” masnoća, jer povećava beta-oksidaciju.

Ulje lana dostupno je u tekućem stanju, te u kapsulama. Preporučena dnevna doza je 1-3 žlice. Ulje se ne preporučuje zagrijavati jer zagrijavanjem se njegove masne kiseline raspadaju u štetne tvari. Isto tako, osjetljivo je na temperaturu i svjetlinu pa ga je najbolje čuvati u hladnjaku i dobro zatvorenog.

Kako da sami napravimo ulje od lana?

Postupak pravljenja ulja od lana nije nimalo kompliciran i bez problema ga možemo dobiti u vlastitom domaćinstvu.

Potrebno je sljedeće: u 1 litru hladne vode položiti oko 50 grama sjemenki lana. Ostaviti na plameniku 2-3 minute, te zatim maknuti s vatre. Nakon toga posudu u kojoj su sjemenke s vodom pokriti i ostaviti desetak minuta da odstoji. Na taj način smo dobili ulje od lana, preostalo nam je još samo procijediti ga.

Foto: Handwerker/Wikimedia

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj