back to top

Liječenje biljkama

Na zapisima pisanim klinastim pismom, iz doba babilonske kulture, već postoje upute i recepti za korištenje biljaka u ljekovite svrhe. Kroz razna povijesna razdoblja liječenje raznim biljkama se nastavilo i održalo sve do danas.Većini ljudi je ipak nezamislivo da tablete koje im godinama rješavaju određene tegobe, mogu biti zamijenjene lišćem neke biljke.

No, i biljke su dostupne u obliku sirupa ili kapsula, samo sa znatnom razlikom od onih na koje smo navikli, jer su od potpuno prirodnih sastojaka, nema sintetike u njima. Biljke možemo kupiti i u obliku lišća, sjemenki ili  korijenja u biljnim ljekarnama, te od njih raditi blagotvorne aromatične čajeve.

Na jednostavan način biljke koje su ljekovite,kao što je aloj, kim ,metvica, češnjak, bosiljak, možemo uzgojiti u svom vrtu ili na balkonu. Kada ih želimo koristiti, potrebno ih je odrezati sa stabljikom te naopako staviti da se suše. Kad su listovi suhi, odvojimo ih te stavimo u tamnu posudu. Na taj način ih ostavljamo bez kisika pa će dulje očuvati svježinu.

Pijemo ih kao čaj, na način da žličicu sušenih listića prelijemo s kipućom vodom, te procijedimo nakon desetak minuta. Doziranje je obično 2 do 3 puta dnevno, no potrebno je slijediti upute ukoliko pijemo čaj radi točno određene tegobe.

Mnoga su iskustva pokazala da je terapijska učinkovitost ljekovite biljke rezultat djelovanja skupine supstancija koje zajednički sudjeluju u postizanju najboljeg ljekovitog učinka. Današnje liječenje biljkama, poznato i pod nazivom fitoterapija, stavlja na raspolaganje različite ljekovite proizvode od biljaka, od uobičajenih uvaraka i naljeva, tu su i esencijalna ulja i matične tinkture koje se koriste za različite zdravstvene tegobe.

Svaka biljka odgovara drukčijim tegobama, pa se trebamo raspitati što je za našu boljku najbolja biljka i kako je primjenjivati, u obliku čaja, gela ili nekom trećem.

Oko 80% svjetske populacije ovisi o biljkama kao osnovnom izvoru medicinske skrbi. Znači da priča o biljkama ima svoju dokazanu djelotvornost. Stoga se treba otvoriti prirodi i pokušati izliječiti onim što nam nudi na dlanu, jer je uvijek ono što dolazi iz prirode najzdravije, pa zašto ne bi bilo i najdjelotvornije.

Foto: Olga Miltsova/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU