back to top

Marama za nošenje beba

Sviđa vam se nošenje bebe u marami? I to ne samo za šetnju do dućana i natrag? Nosili biste dijete i po kući dok obavljate kućanske poslove? Je li to dobra ideja?

Upotreba marame može vam olakšati život, a bebi će koristiti. Ovisno o tome koju maramu koristite, vaša beba može promatrati svijet iz daleko više perspektiva nego iz kolica. Primjerice, može biti okrenuta prema vama ili od vas, može biti smještena na vašim leđima ili na boku. U nekim je maramama moguć i ležeći položaj.

Nošenje bebe u marami omogućuje vam slobodne ruke za obavljanje svega što trebate obaviti ili za brigu o drugom djetetu. Lako je diskretno hraniti bebu u javnosti dok nešto obavljate ili dok i sami jedete.

Ako vaša beba želi dugo biti u naručju, ovo je jednostavan način da odgovorite na njezine potrebe i istovremeno uspijete i obaviti druge stvari. Marama je osobito korisna kod beba sklonih odbijanju dojki.

Beba doživljava svijet na isti način na koji ga doživljavate i vi, više je uključena u vanjski svijet te tako izloženija mnogim iskustvima i načinima komunikacije.

Nošenje bebe potiče stvaranje povezanosti i daje vam osjećaj samopouzdanja. Iako marama omogućuje viši stupanj sigurnosti za vašu bebu jer je blizu vas, a vama daje mogućnost obavljanja drugih stvari, uvijek valja imati na umu nekoliko osnovnih pravila sigurnosti.

U prvim danima pripazite da bebina glavica bude odgovarajuće poduprta u marami. Tijekom privikavanja pridržavajte je objema rukama i promatrajte kako se beba pokreće dok vi mijenjate položaje. Kada se priviknete, više neće biti potrebno pridržavanje rukom.

Želite li nositi bebu u marami dok obavljate kućanske poslove, budite osobito oprezni u kuhinji i nipošto ne kuhajte s bebom u marami. Dok nosite bebu u marami, slobodno jedite, no izbjegavajte vruće napitke.

  Zaštita djece od opasnosti

Uvijek pridržavajte bebu ako se zbog bilo čeka morate sagnuti. Naginjite se u koljenima, ne u struku, i jednom rukom pridržavajte bebu.

Ne nosite bebu u marami dok vozite bicikl i nikada ne koristite maramu za vrijeme vožnje u automobilu. A ako ulazite u tramvaj, obavezno okrenite bebu prema sebi, nipošto je nemojte držati na leđima.

Obavezno proučite upute proizvođača o pravilnoj uporabi marame i najvećoj dopuštenoj težini djeteta. Beba nošena u marami najmanje tri sata tijekom dana vjerojatno će manje plakati i danju i noću.

Foto: SvetlanaFedoseyeva/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU