HomeLifestylePrimitivni refleksi kod beba

Primitivni refleksi kod beba

Dijete je fascinantno biće, potpuno ovisno o odrasloj osobi, a opet već s rođenjem ima toliko mogućnosti pokreta i refleksa. U početku je većina pokreta vaše bebe uvjetovana refleksima, instinktivnom reakcijom na stimulaciju.

Postoje osnovni refleksi koji su nužni za preživljavanje, poput refleksa disanja, automatsko pražnjenje mjehura i crijeva te refleks gladi zbog kojega traže hranu. S rastom i sazrijevanjem ponašanje sve više postaje kontrolirano, a ne refleksno.

Ostali refleksi koje možete primijetiti su žmirkanje pred jakim svjetlom i okretanje od bolnog podražaja. Bebini refleksi se pojavljuju po točno određenom redoslijedu, a neki nastaju već u maternici. Većina refleksa novorođenčadi nestat će za nekoliko mjeseci, a svi će nestati do kraja prve godine.

Donosimo vam najvažnije reflekse, poznatije pod nazivom “primitivni refleksi”.

Refleks sisanja

Vaša će beba refleksno početi sisati što god joj se nađe u ustima. Neke već u maternici počinju vježbati sisanje palca. Dobar refleks sisanja važan je za početak hranjenja. Refleks se gubi s 4. mjesecom od rođenja.

Refleks traženja

Pomilujete li bebin obraščić, ona će refleksno okrenuti glavu u tom smjeru i otvoriti usta. To se zove refleks traženja i pomaže kod hvatanja bradavice. Dovoljno je samo dodirnuti bebu dojkom i prepustiti njoj traženje.

Refleks hvatanja

Dotaknete li bebin dlan, ona će stisnuti prste u šaku, a njezin je stisak toliko snažan da je u stanju podići svoju težinu držeći se za po jedan vaš prst u svakoj šaci. Isti se refleks pojavljuje i na tabanima koji se stisnu kad ih poškakljajte. I ovaj refleks nestaje za nekoliko mjeseci. Namjerni će stisak trebati posebno naučiti.

Refleks obuhvaćanja

Ako se vaša beba prestraši iznenadnog zvuka ili pokreta, reagirat će cijelim tijelom. Stiskanjem i širenjem ruku i nogu kao da nešto hvata, zabacivanjem glavice unatrag, otvaranjem očiju i vjerojatno plačem. Riječ je o refleksu obuhvaćanja ili Moroovu refleksu.

  Agresija kod djece

Refleks puzanja

Postavite li dijete na trbuh, ono će zauzeti početni položaj za puzanje jer su mu nožice još uvijek zgrčene zbog položaja u maternici.

Refleks hodanja i koračanja

Držite li dijete uspravno tako da mu nožice dotiču tvrdu podlogu, vidjet ćete refleks tzv. primitivnog hoda, u kojem pomiče nožice kao kod hodanja prema naprijed. Dotakne li nešto, podići će nožicu kao da to želi preskočiti. Ovaj će refleks također nestati i to do trećeg mjeseca starosti bebe. On je sasvim drukčiji od pravog hodanja koje će dijete savladati mnogo mjeseci kasnije.

Ovi refleksi tipični su za sve bebe, a ako primijetite nešto neuobičajeno kod ponašanja vaše bebe – obratite se vašem pedijatru.

Foto: Serhiy Kobyakov/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj