back to top

Njega kože lica

Njegovana zdrava koža osnovni je preduvjet ljepote. Vrlo malo ima žena prirodne ljepote, a čak i se i one trebaju redovito njegovati da bi sačuvale zdravlje kože. Mnogo je više onih žena koje svojim trudom i svakodnevnom njegom izgledaju lijepo.

Najvažnije je dobro ocijeniti o kakvom se tipu kože radi, u čemu vam može ponoći stručno lice (kozmetičarka, liječnik) ili što, uz malo truda možete i sami ustanoviti.

Vrsta tena zavisi o količini masnoće koja se izlučuje na površini kože i miješa s tekućinom koja se stvara nevidljivim isparavanjem. Postoji li ravnoteža, radi se o normalnom tipu kože. Ako masnoće ima više radi se o masnom tenu, i obratno ako masnoće ima manje to je suhi tip kože. Količina masnoće i vode općenito su glavni faktori u njezi kože.

Nažalost, najmanje ima zaista normalnih vrsta tena, kojima je koža glatka i elastična, a pore nevidljive. Takvu kožu treba, osim svakidašnjeg čišćenja mlijekom i losionom , mazati preko dana hidratantnom kremom koja se stavlja na cijelo lice i noću hranjivom kremom koja se ne stavlja svagdje, jer su nos i brada  osobama s normalnim tenom masniji, pa bubuljice ne treba pomagati masnom kremom. U zrelijoj dobi potrebno je oko očiju stavljati kremu protiv bora.

Pakung od banane, jogurta i meda

Mikserom se istuče pola banane, doda žlica meda i pola čaše jogurta, kefira ili acidofilnog mlijeka, te nekoliko kapi maslinovog ili bučinog ulja. Pakung se nanese na očišćeno lice prije kupanja ili neposredno nakon kupanja, kad su pore od topline i bolje cirkulacije otvorene, pa će djelotvorne tvari mnogo bolje prodirati u kožu. Ostavlja se na licu 15-20 minuta, zatim opere mlakom vodom, prijeđe vatom natopljenom tonikom te nanese krema.

Maska od slatkog vrhnja, žumanjka, pčelinje mliječi i zobenih pahuljica

Najprije se dobro razmuti žumanjak, doda slatko vrhnje i pčelinja mliječ, a na kraju se u tu masu umiješa žlica zobenih pahuljica, te se sve to debelo nanese na lice i vrat. Nakon 20 minuta sve se skida mlakim čajem od kamilice. Ova maska smiruje i hrani suhu i umornu kožu. Može se nanijeti 1-2 puta na mjesec.

Foto: Angela Hawkey/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU