back to top

Obrezivanje grmlja

Grmlje je neizostavni ukras parkova i vrtova no da bi se osiguralo njihovo cvjetanje iz godinu u godinu, potrebno je brinuti o njima. Obrezivanje grmlja iznimno je važno za kvalitetu i intenzitet cvjetova. Nepravilnim obrezivanjem grmlja oštećujemo njegovo zdravlje stoga je važno naučiti pravilno ga obrezivati. Razlikujemo tri vrste reza: sanitarni rez, uzgojni rez i pomlađivanje.

Sanitarni rez provodi se radi sprječavanja širenja bolesti. Trule i bolesne grane narušavaju izgled grma i potrebno ih je u potpunosti ukloniti da se bolest ne proširi na ostatak grma. Bolesne grane režu se do samog korijena te rez mora biti precizan i oštar. Ako je rez deblji od tri centimetra, ranu je potrebno premazati voćarskom pastom. Grane koje su zahvaćene bolestima treba u potpunosti odstraniti i spaliti. Grane koje su slomljene na pola režemo ispod mjesta ozljede potičući rast bočnih pupova. Nakon što ste napravili sanitarni rez i maknuli sve bolesne i oštećene grane, slijedi uzgojni rez.

Uzgojni rez stvara željenu formu i oblik grma. Najbolje je ostaviti da grmlje razvije svoj prirodan oblik, a zatim ga obrezivati da sačuvate željeni oblik grma. No, ako imate grmlje u grupi, treba ostaviti prostora među grmovima da se grane dovoljno razviju. Kao i za sanitarni, tako i za uzgojni rez, koriste se vrtlarske škare. Kako bi se potaknulo širenje bočnih grana, potrebno je skraćivati grane režući ih ispod vanjskog pupa.

Grmove koji cvjetaju na novim izbojcima, obrezujemo u jesen ili proljeće, a grmove koji cvjetaju na starim granama, obrezujemo nakon cvjetanja ili u jesen. Svakih 4 do 5 godina grmovi se pomlađuju tako da se skidaju i krate većina starih kako bi se oformili novi. Kod starih grmova treba pripaziti s rezanjem jer je starim grmovima potrebno duže vrijeme da oforme nove grane i također, ako želite grmlje razmnožiti, nemojte odrezati sve bočne grane.

Za uspješno obrezivanje grmlja potrebno je prije obrezivanja provjeriti cvjeta li grmlje na starim ili novim granama. Grmlje treba obrezivati ujutro nakon što se povuče rosa i nikako ne zalijevati grm po rezovima nakon obrezivanja. Škare je potrebno dezinficirati prije svakog obrezivanja grmlja da se ne prenese bolest s biljke na biljke, a nakon obrezivanja, rane posipajte s prahom kurkume. Ukrasite svoj vrt predivno obrezanim grmljem te saznajte još neke odlične ideje za uređenje vrta.

Foto: kavram/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Vrtni kompost

Domaće gnojivo

Sadnja maline