Čišćenje i održavanje podova

Podovi se stalno koriste, a s druge strane često su zanemareni dio našeg doma. Osim što ih treba redovito pomesti, jer u suprotnom ih pijesak i prašina grebu, dobro ih je redovito i oprati vlažnom krpom. Za sve to nam ne treba puno vremena, a jako puno znači za održavanje naših podova od kojeg god materijala oni bili.

Drveni podovi

Ako je vaš drveni pod pun tvrdokornih mrlja, operite ga sredstvom s dodatkom terpentina ili petroleja. Svježe masnu mrlju ćete odstraniti papirom koji ste prethodno umočili u benzin.

Možete napraviti i sredstvo za laštenje na jednostavan način.

Potrebno vam je:

  • 4 čajne žlice politure za namještaj
    6 jušnih žlica octa
    10 l vode

Pomiješajte sastojke i tako dobivenim pripravkom laštite pod. Upotrijebite svileni papir umjesto krpe, jer on upija manje
tekućine.

Drveni podovi znaju početi škripati pa je tad u brazde potrebno nanijeti puder od talka te će tako škripanje sigurno prestati.

Kameni podovi

Kamene podove možete prati zelenim sapunom otopljenim u vodi. Za odstranjivanje tvrdokornih mrlja upotrijebite pastu od vode i živa vapna, no pritom uvijek koristite rukavice.

Za osvježivanje kamenih podova napravite sredstvo od pepela na sljedeći način!

Vrećicu napunite drvenim pepelom i čvrsto zavežite pa je stavite u veliku posudu i prelijte kipućom vodom. Ostavite da tako odstoji nekoliko sati. Potom izvadite vrećicu i vodu upotrijebite za pranje. Vrećicu možete koristiti za još jedno pranje.

Linoleum i pluto

Linoleum i pluto su izuzetno laki za održavanje pa stoga sve više ljudi bira upravo ove materijale za svoje podove. Mrlje na linoleumu odstranit ćete vunom koju ste prethodno umočili u terpentin.

Potom pod možete oprati sredstvom koje dobijete miješanjem 1 litru mlijeka i 1 litre vode. Linoleum ispolirajte krpom umočenom u ovo sredstvo.

Plutene podove tek povremeno prebrišite krpom umočenom u vodu, a dva puta godišnje nanesite novi tanak sloj voska i laštite ih svaka dva mjeseca.

Foto: librakv/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU