back to top

Osip od brijanja

Svi se ponekad dovedemo u situaciju da se brijemo u zadnji čas, pa takvim nepreciznim i prebrzim brijanjem povećavamo opasnost od osipa. Brijanjem stružemo stanice koje se nalaze na površinskom dijelu kože. Bez tog sloja koža ispod se može osušiti ili nadražiti.

Muškarci s kovrčavom bradom su posebno skloni burnim reakcijama lica nakon brijanja. Kod žena brijanje pazuha i noga izaziva tegobe poput nadraženosti, pa čak i neravnu kožu. Ukoliko se ošteti folikul iz kojeg dlaka raste, a to se zna dogoditi previše glatkim izbrijavanje, nastaju urasle dlake.

Ukoliko nam je nakon brijanja ipak izašao osip, možemo ga ublažiti s pomoću par sredstava:

1. Aloj je najbolji prijatelj nadražene kože jer je brzo i uspješno smiruje. Potrebno je iz grančice aloja iscijediti malo soka i nanijeti ga direktno na osutu kožu. Ukoliko nemamo aloj kod kuće već ga kupujemo, potrebno je kupiti gel koji sadrži 100% aloja.

2. Krastavci su također poznati preparat za probleme s kožom. Krišku oguljenog krastavca nanesemo na dio kože gdje je osip ili ga izmiksamo u kombinaciji s avokadom (ako nemamo avokado, može i sam krastavac), te u tom obliku nanosimo na kožu.

3. Avokado je zahvaljujući uljima koje sadrži dobar za smirivanje nadražene kože, a za osip ga se koristi na način da da se izmiksanoga nanese na kožu.

4. Nevenova mast pogodna je za sve oblike oštećene kože pa tako pomaže i pri osipu od brijanja.

Kako idući put kad se obrijemo ne bi došlo do osipa potrebno je pripaziti na britvicu koju koristimo. Rok trajanja britvice je maksimalno 4 brijanja jer svakim brijanjem je britvica sve slabija pa je jače pritišćemo o kožu što dodatno nadražuje kožu.

  Uređivanje obrva i trepavica

Proizvodi za brijanje koji su namirisani i oni koji sadrže mentol ili benzol peroksid više nadražuju kožu. Najbolje je kupovati sredstva za brijanje za osjetljivu kožu.

Dermatolozi savjetuju sljedeći način brijanja jer se na taj način najbolje smanjuje mogućnost nastajanja osipa od brijanja. Po tome, jedan mjesec bi se trebali brijati električnim brijaćim aparatom, a jedan običnom britvicom. Ne zna se razlog tome, ali ovakvo brijanje je najbolje za izbjeći osipe.

Ukoliko se naš osip od brijanja otrgnuo kontroli pa nikako ne prolazi, možda nije riječ samo o osipu već o alergiji na gel za brijanje ili nekakvoj bakterijskoj infekciji. U tom slučaju bi trebalo otići liječniku da ustanovi točan uzrok osipa.

Foto: Gzdavidwong/Freeimages.com

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU