Savjeti za kvalitetan san

Koliko god se trudili voditi kvalitetan život, ako ne spavate onoliko koliko vam treba, svaki trud biti će vam uzaludan. U nastavku vam donosimo koje loše navike trebate izbaciti iz svakodnevnog života kako bi imali što kvalitetniji san, koji je najbitnija stavka za zdrav život.

Možda spavate točno onoliko koliko vam je potrebno, ali svejedno se budite nenaspavani. Ako je tako možda ne spavate u položaju koji vam odgovara. Često kralježnica pati prilikom spavanja, a da osoba toga nije niti svjesna. Ako se budite neispavni, pokušajte se naviknuti spavati u nekom drugom položaju koji neće toliko opterećivati vašu kralježnicu.

Alkohol je piće koje se treba što više izbjegavati, a posebice prije spavanja. Osobe koje piju alkohol prije spavanja, imaju problema s buđenjem u noći. Što više alkohola se popije prije spavanja, to će san biti nekvalitetniji.

Ne forsirajte svoj organizam da spava vikendom više nego inače, jer vaš organizam nije naviknut na to. Onoliko koliko spavate kroz tjedan, trebate spavati i dva dana za vrijeme vikenda, jer ćete se u protivnom samo mučiti. Kako ne bi oštetili svoj mozak, pokušajte uvesti ritam spavanja, te spavati onoliko sati koliko vam je zaista potrebno, kroz čitav tjedan.

Nemojte spavati na mekanom jastuku jer to nije dobro za vašu kralježnicu, kao niti za vaš vrat. Kralježnica vam za vrijeme spavanja treba biti ravna, što znači da vrat i glava moraju biti podignuti, točno onoliko koliko treba da se kralježnica ispravi.

Nemojte spavati u sintetičkim materijalima, koji zadržavaju tjelesnu temperaturu, te ne puštaju koži da slobodno diše. Takvi materijali nisu ugodni za spavanje i mogu remetiti san. Spavajte u pamučnoj odjeći, kao i na pamučnoj posteljini, pa će vaš san biti puno ugodniji i kvalitetniji.

  Bolovi u donjem djelu leđa

Kako bi vaš san bio što kvalitetniji, pokušajte spavati u potpunom mraku. Potpuni mrak jednini omogućava kvalitetan i miran san, dok ga i samo jedno prigušeno svijetlo kvari i prekida.

Foto: Tom Wang/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU