back to top

Poremećaj spavanja kod bebe

Kada ste roditelj novorođenčeta vrlo dobro znate što znače neprospavane noći, česta buđenja, umor… Vaša beba ima svoj tempo i vi ga morate slijediti. Roditelji su često na izmaku snage, a beba neće zaspati. Kako prepoznati kada to prelazi granicu normalnoga i kada biste se trebali zabrinuti?

Poremećaji pri spavanju su najčešći razlog zbog koje majka traži pomoć ne samo od liječnika nego i od psihologa. Poremećaji koji zabrinjavaju majke su različiti, a možemo ih podijeliti u teško padanje u san, kratko trajanje spavanja, naročito noću, često buđenje noću, rano buđenje ujutro i drugo. Roditelje najčešće izmori često buđenje po noći.

Razlozi mogu biti različiti. Najčešće susrećemo tu smetnju kod djece s prirodno nepravilnim bioritmom. To se očituje ne samo u spavanju nego i u nepravilnostima u izlučivanju stolice, u nepredvidljivosti bioloških potreba. Ta su djeca zdrava i u budnom stanju veoma aktivna, stalno u pokretu, s malom potrebom za snom. Često su veoma osjetljiva na zvukove, toplinu i neugodu bilo koje vrste.

Sredstva za spavanje ne koriste takvoj djeci. Dapače, štete im jer izazivaju neku vrstu pijanstva, a ne pospanosti. Jedina pomoć koja može olakšati staje je tzv. higijena spavanja. To znači puno svježeg zraka, lagano pokrivanje i tišina dok spavaju. Pred večer se takvu djecu ne smije uzbuđivati ni prevelikom igrom, ni smijanjem. Treba ih smirivati prije spavanja. Tijekom noćnih buđenja ne palite svjetlo da ih ne razbudite, dodirujte ih da osjete vašu blizinu, mazite i prema potrebi privijajte uz sebe, da ih smirite, a ne razbudite.

Neka djeca veoma teško zaspu. Ne silite ih da spavaju u određeno vrijeme. Ako je potrebno, mazite ih i ljuljajte kako biste ih umirili i opustili, jer će tada lakše zaspati. Toj djeci spavanje znači odvajanje od vas i oni se često toga boje.

  Opekline kod djece

Odvajanje dojenčeta od majke u dobi od šest i više mjeseci dovest će do emocionalnih poremećaja, koji će se najprije odraziti u poremećajima spavanja i apetita.

Smetnje u snu djece koja mirno spavaju mogu se pojaviti zbog raznih uzroka. Zbog bolova u uhu djeca se noću bude uz plač. Takvoj smetnji obično prethodi prehlada ili koja druga bolest s temperaturom ili bez temperature. Izbijanje zubi također može remetiti san. Neispravna probava s grčevima u trbuhu često je uzrok buđenja djece noću.

U ljetnim mjesecima i žeđ može buditi dijete. Kako dojenče raste, potreba za snom postaje manja, a razdoblja budnosti sve veća. To se naročito zapaža pri spavanju danju.

Foto: Hannamariah/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU