back to top

Potres mozga kod djece

dječak kod doktora

Ako dijete doživi potres mozga, može doživjeti i ozbiljne posljedice koje potres mozga ostavlja sa sobom. Dijete koje je doživjelo potres mozga obavezno treba pustiti da spava. Kako bi znali što očekivati i kako postupati ako dijete doživi potres mozga, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

Potres mozga je zapravo povreda mozga, koju uvijek i kod svake osobe treba shvatiti ozbiljno. Rizične grupe su predškolska i srednjoškolska djeca, jer su djeca do četvrte godine, kao i djeca od petnaeste do devetnaeste godine najsklonija povredama glave, odnosno povredi mozga. Do četvrte godine djeteta, mišići glave i vrata još uvijek nisu u potpunosti oformljeni, pa koordinacija pokreta nije najbolja.

Srednjoškolci pak spadaju u rizičnu skupinu zbog raznih sportskih aktivnosti, ali i zbog vožnje automobila u kojima su najčešći sudari i udarci glavom.

Simptomi potresa mozga su različiti, a svako dijete reagira na različit način. Najčešći simptomi povrede mozga su vrtoglavica, osjećaj razmišljanja kroz maglu, glavobolja i zbunjenost. Djeca do svoje druge godine nakon udarca u glavu mogu povećavati svoju senzitivnost, te mogu više spavati, te bi nakon tih simptoma roditelji obavezno trebali reagirati, tako da dijete hitno odvedu kod liječnika.

Mada se poneki roditelji pitaju da li dijete odmah treba voditi liječniku ili da pričekaju. Za početak bi trebali nazvati djetetovog pedijatra, te se s njime konzultirati što vam je dalje činiti. Ako dijete povraća, ima jaku glavobolju i napade ili gubitak svijesti, nema razloga čekati, nego se odmah mora posjetiti liječnika.

Ako je dijete i doživjelo potres mozga, treba ga pustiti da spava. Nakon svakog potresa mozga djeca se vrlo brzo oporavljaju.

Dijete koje je imalo potres mozga se ne smije igrati nego se obvezno smije i mora samo odmarati. Ako se dijete koje je doživjelo potres mozga ne odmora, može doći do ozbiljnih zdravstvenih posljedica. Čak i kada roditelji nisu sigurni je li dijete doživjelo potres mozga, treba ga odvesti doktoru na pregled. Igranje nije dozvoljeno, sve dok to ne odobri doktor.

  Kako naučiti dijete da spava

Foto: Valeriy Lebedev/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU