back to top

Pravilna prehrana u trudnoći

Ako ste saznali da ste u drugom stanju, odmah biste se trebali orijentirati na pravilnu prehranu u trudnoći. No, što jesti u trudnoći?Ima li potrebe za nekim posebnim režimom prehrane. Jeste li ikad čuli za onaj stari stereotip da trudnice počinju žudjeti za određenom namirnicom. Najčešće se u toj priči spominju kiseli krastavci. No, stvarnost ipak nije takva. Kada i trudnica zaželi nešto što inače nije jela, radi se samo o napadajima gladi koji ne zaobilaze niti jednu trudnicu.

Postoji dug popis namirnica koje bi trudnice trebale izbjegavati, kao na primjer sirovo ili nedovoljno kuhano meso. Naravno, najčešća napomena uz takav popis bude i da prije jela dobro operete ili ogulite voće i povrće. No, sve to bi inače trebali raditi i izbjegavati.

Većina žena se boji uopće jesti u trudnoći zbog straha od skupljanja kilograma ili se pak drže one stare, jedenja za dvoje. Obje krajnosti su pogrešne. Trudnice moraju jesti, po mogućnosti što zdravije, a potrebno je dnevno unijeti 200 do 300 kalorija više nego inače. To ne znači da si ne možete priuštiti malo čokolade ili pizzu. Znamo i sami da je za užinu bolje pojesti zdravu salatu, a ne burek, ali smijemo se tu i tamo razveseliti. Važna je umjerenost u svemu, pa tako, nađite balans između zdrave i junk hrane. Potrudite se da u prehranu ubacite što više voća i povrća. Ne mora to biti ništa skupo ili egzotično, pratite sezonu i kupujte na tržnici. Ako patite od jutarnjih mučnina, ostavite si uz krevet krekere ili slane štapiće da imate za ujutro kada se probudite.

Preporučljivo je 5 obroka na dan. To pravilo vrijedi za općenito sve nas, a ne samo za trudnice. Ako se izgladnjujete ili je jednostavno razdoblje između dva obroka predugo može doći do pada šećera u krvi. A to znači napadaj gladi gdje će čak i teglica kiselih krastavaca poslužiti svrsi.

Obvezno pazite na unos tekućine. Ljeti je preporučljivo i 2 do 3 litre na dan, a tekućina vam treba zbog regulacije probave. Pijte što više vode, mineralne vode, prirodnih sokova i nezaslađenog čaja. Pokušajte izbjegavati kupovne sokove zbog velike količine šećera koje sadrže. Šalica kave na dan nije štetna.

Trudnicama koje imaju problema sa šećerom u trudnoći liječnik će propisati poseban režim prehrane. Trudnički dijabetes je posebna pojava u trudnoći i najbolje da se što više možete držite te prehrane. Ako mislite da vam se kilogrami prebrzo skupljaju, obratite se svom liječniku, on će vas dalje savjetovati. Imajte na umu da prosječna trudnica do kraja trudnoće skupi 10 do 12 kilograma, a većina toga otpada na bebu, posteljicu, plodnu vodu, povećanu maternicu, dojke…

Drage trudnice, ako vam nakon trudnoće i ostane koji kilogram viška, ne brinite, sve ćete to izgubiti trčeći za vašim mališanom. Želite li ipak što prije početi vježbati, savjetujte se s ginekologom kada možete početi. Obično se zeleno svjetlo dobije nakon prvog ginekološkog pregleda nakon trudnoće.

Foto: Valua Vitaly/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU