back to top

Priprema djece za školu

Stigla je jesen, počinje nova vrtićka godina. Na roditeljskom sastanku su vas obavijestili kako je vaše dijete sad predškolarac, odnosno ulazi u poseban program pripreme za polazak u školu, tako zvana „mala škola“.

Tijekom sljedećih godinu dana vaše dijete će svaki dan imati aktivnosti primjerene njegovoj dobi, početak čitanja, pisanja i računanja odvija se baš u maloj školi.

Donosimo vam nekoliko općih stvari koje bi vaše dijete trebalo savladati prije nego što postane predškolarac.

1. Zavezati cipele – to nije tako teško kao što mislite. Samo se držite koraka. Za nekoliko dana, uspjet će napraviti X i krenuti korak dalje. Neka vježba na svemu, od cipela do pregače. Nemojte zaboraviti odrabljivati vaše dijete tijekom procesa učenja. Jednom kada uspiju, bit će toliko ponosni na sebe da će od tada pa da dalje uvijek sami sebi vezati cipele.

2. Zakopčati hlače. Učenje oblačenja je uvijek izazov. Koja čarapa ide na koju nogu, gdje ide peta? Koja je prava strana majice, zašto je tako teško pogoditi nogavicu? A tek cipele? Koja je lijeva i zašto je to bitno? Sve to uči se postepeno i polako. Vaše dijete mora se moći samo skinuti i odjenuti prije i poslije spavanja. Znanje otkopčavanja i zakopčavanja gumb na hlačama otvara vašem djetetu potpuno novi svijet i nudi još više mogućnosti. Ponekad je stvar i u dotičnom gumbu. Ako je taj „zahvat“ toliko težak razmislite o drugim hlačama.

3. Korištenje zahoda. Uđeš, skineš hlače, obaviš nuždu, pustiš vodu i opereš ruke. To je osnovno. Bitno je da budete dosljedni, kada primijetite da je vaše dijete zaboravilo oprati ruke nakon nužde, smireno ga podsjetite da to učini. Većini petogodišnjaka bit će neugodno pred prijateljima iz skupine ako im pobjegne i obave nuždu u gaćice. Objasnite djetetu da se svi ponekad zaigramo i zaboravimo otići na wc. Pomoglo bi kada bi dijete steklo naviku obavljanja nužde uvijek poslije ručka, prije spavanja i sl.

  Kako pomoći djetetu u učenju

4. Znati se obratiti za pomoć. Nezgode se događaju, bilo da se radi o pobjegloj nuždi, mokrim čarapama ili da mu nedostaje žlica za ručak, vaše dijete mora moći potražiti pomoć kod odgojitelja. Vrlo jednostavno.

5. Osnovni podaci o sebi. Ime, prezime, broj telefona i adresa – to su podaci koje svaki petogodišnjak mora znati. Objasnite mu kada smije te podatke govoriti a kada ne. Vaše dijete mora biti svjesno važnosti tih podataka.

Dijete će ponekad voljeti malu školu, a ponekad ne, ali imajte na umu da je to priprema za školu i poželjno je da dijete ne izostaje često iz male škole.

Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU