back to top

Prvo tromjesečje trudnoće

Umor, mučnine, česti odlasci na wc… sve su to prvi čari trudnoće. Neke žene možda izbjegnu jutarnje mučnine, ali to ne znači da su lišene svih simptoma. Jedan od zaštitnih znakova rane trudnoće su osjetljive i iznimno bolne grudi.

Zaboravite spavanje na trbuhu, a nekim ženama smeta i dodir grudnjaka i odjeće. Nije utješno, ali kada se hormoni stabiliziraju, bol će se smanjiti, a vaše grudi će i dalje rasti i rasti. Možda primijetite već sada kako su vam grudnjaci premali. Pokušajte prestati nositi grudnjak sa žicom i radije odaberite neki lagani, pamučni grudnjak. Najbolje bi bilo da odmah posjetite specijalizirane trgovine za trudnice. Nemojte nepotrebno nakupovati previše grudnjaka iste veličine. Dovoljno da imate za zamijeniti. Pokušajte izbjegavati ne nošenje grudnjaka, naravno to ne znači da ste stalno u grudnjaku, ali kvalitetan grudnjak za trudnice može vam pomoći protiv obješenosti grudi.

Drugi poznati rani simptom trudnoće je definitivno često mokrenje. Ono je tipično za prvo i treće tromjesečje. Zbog povećanja maternice sve je veći pritisak na mjehur. Jedino kako tome možete doskočiti je da 1-2 sata prije spavanja smanjite unos tekućine. Vrlo je važno napomenuti da svi, a pogotovo trudnice, trebaju unositi što više tekućine u organizam. Najpreporučljivije je zapravo piti vodu ili nezaslađeni čaj. Osim u ljetnim mjesecima, kada zbog vrućina i konzumiramo više tekućine, treba obratiti pažnju na to da i tijekom hladnijih dana (kada ne osjećamo žeđ) unosimo dovoljno tekućine. Pozitivna stvar kod češćeg mokrenja da se mokraća ne zadržava dugo u mjehuru i samim time se smanjuje mogućnost stvaranja infekcija u urinu. Nemojte trpjeti i zadržavati mokraću. Bolno mokrenje, žarenje ili peckanje upućuje na neku upalu. Obavezno posjetite liječnika.

Glavobolja također nije neuobičajena u trudnoći, pogotovo u prvom tromjesečju. Osim hormonalnih promjena, dolazi i do promjena u cirkulaciji krvi kroz vaše tijelo. Pokušajte se boriti protiv boli s blagom masažom, što češćim odmaranjem i pazite da je zrak u prostoriji u kojoj boraviti uvijek svjež. Ako ipak bol ne prestaje, savjetujte se s vašim liječnikom. On će vam reći koje tablete protiv bolova smijete koristiti.

Kako biste se što bolje nosili s prvim tromjesečjem, važno je da i dalje ostanete aktivni. Naravno, ako nemate poteškoća i imate normalnu trudnoću, nastavite se kretati. Pripazite na vašu prehranu, da bude zdrava, uravnotežena i raznolika. Što se tiče dodatnih vitamina, trenutno vam je potrebna samo folna kiselina. Vaš liječnik će prema nalazima krvi vidjeti stanje željeza pa vam možda preporuči i to.

Foto: Ana Blazic Pavlovic/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU