Jutarnja mučnina bez trudnoće

Jutarnje mučnine su simptom koji najčešće povezujemo sa znakovima trudnoće. To i je jedan od znakova trudnoće, no nije svaka jutarnja mučnina povezana s trudnoćom. Postoje i neki drugi uzroci tome.

1. Problemi sa želucem

Ukoliko smo pojeli nešto što nije lako probavljivo, tj. nešto od “teške hrane”, ili ako smo brzo nešto pojeli, može se javiti osjećaj mučnine, jer je želudac iziritiran. Isto tako, ako smo nervozni iz bilo kojeg razloga, javlja se i nervoza želuca koja će se povući kada nestane razlog naše nervoze. Gastritis ili upala želuca se može javiti i ako smo pojeli nešto pokvareno ili ako smo otrovali želudac alkoholom ili većom količinom nekih jakih tableta ili antibiotika.

2. Upalne bolesti crijeva

Pod pojmom upalne bolesti crijeva se podrazumijeva Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, a simptom je jako neugodna mučnina. Mučnina se javlja kao posljedica upalnih procesa u probavnom traktu.

3. Ostali probavni organi

Bolesti bilo kakvog organa koji ima veze s probavom, a to su: gušterača, dvanaesnik, jednjak i žučni mjehur također se karakteriziraju uz neugodne mučnine.

4. Ostali razlozi

Ako previše pušimo ili unesemo alkohola u sebe, neugodna mučnina često je praćena glavoboljom. Nakon što alkohol ispari iz nas, nestat će i mučnina. Često smo tijelo alkoholom doveli i do dehidracije pa je potrebno što prije nadoknaditi vodu. Nedostatak vitamina također može biti razlogom mučnina, pa je uravnotežena i zdrava prehrana i u ovom slučaju od velike važnosti.

Uz jaku glavobolju i vrtoglavicu, mučnina je povezana s problemima sa srcem i jetrom, a odlika je i jake vrste glavobolje – migrene.

Nekim ljudima jutarnja mučnina može se javiti iz nekih individualnih problema, pa im se stres manifestira kroz glavobolju, često i mučninu. To su više neke psihičke tegobe, nego zdravstvene. Obično kad nestane uzrok koji stvara stres, prestaju i mučnine.

Vjerojatno je od svih ovih navedenih razloga jutarnje mučnine, ona koja nam nagoviješta trudnoću ipak najljepša, ali ukoliko ne postoji mogućnost trudnoće, trebali bi se zabaviti i otkriti koji od ovih razloga je uzrok naše jutarnje mučnine.

Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU