back to top

Sinkronizirano plivanje – sport za djecu

Sinkronizirano plivanje je sport koji u zadnje vrijeme bilježi sve više onih koji su se odlučili baviti tom aktivnosti. Radi se prije svega o sportu koji uključuje estetski oblikovane i ritmičke pokrete, položaje i figure koje plivačice izvode sa glazbom. Zanimljiv i ritmičan sport.

Kada bi krenuli pričati o počecima sporta, trag bi nas doveo do kolijevke sporta kao fenomena, a pritom mislimo na staru Grčku i Rim gdje su se još onda izvodile umjetničke figure kao uvertita drugim sportskim natjecanjima.

Što se tiče današnjeg doba sport se raširio na velik broj zemalja, a u Hrvatskoj djeluje od 18. siječnja 1988. godine. Natjecanje u sinkroniziranom plivanju uključuje obvezni i slobodan program u kojem se može izvesti nekoliko kategorija. Kao što je pojedinačno, u parovima i kao grupe.

Grupe se sastoje od najmanje 4, a najviše 8 plivačica. Što veća grupa tim efektnije. Dobne kategorije obuhvaćaju do 12. godine, do 13. godine, juniorke između 15. i 17. godine te seniorke od 17. godine pa nadalje.

Što se tiče figura one zapravo predstavljaju kombinaciju osnovnih položaja i prijelaza iz jednog u drugi. Potrebno je da kod izvođenja budu visoke i prije svega kontrolirane sa ujednačenim kretanjem cijele figure i sa jasno definiranim svakim njenim dijelom. Dobro izvedena figura zahtijeva prije svega fleksibilnost. Natjecateljice se ocjenjuju ocjenama od 1 do 10.

Za sve sportašice bitno je da imaju potrebne kvačice za nos kako bi mogle pod vodom izvoditi neke od elemenata, a da im voda ne uđe u nos. Što se tiče njihovih fizura ako ste se pitali kako ostanu tako savršene, odgovor leži u želatini koja se inače stavlja u kolače.

Njihovi kostimi dizajnirani su tako da imaju dodatne kvačice koje spriječavaju nezgode do kojih može doći kada se prebacuju iz jednog elementa u drugi. Nezgode kao što su gužvanje materijala, ili njegovo pucanje ovdje su rijedak slučaj.

  Pripreme za vježbanje

Svi oni koji se odluče baviti ovim sportom trebaju znati kako sinkronizirano plivanje zahtijeva prije svega jako dobru koordinaciju pokreta, dobar osjećaj za glazbu odnosno ritam i prije svega oslobođenost od straha boravljenja duži dio vremena pod vodom.

Foto: Dudarev Mikhail/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU