Sirutka

Sirutka je “ostatak ostataka” koji se dobiva  pri pravljenju sira ili je možemo dobiti ako kod kuće radimo jogurte i kefire. To je naime ona žućkasta tekućina koja nam ostaje pri postupku dobivanja tih mliječnih proizvoda, bilo da je riječ o siru, jogurtu, kefiru. Donedavno se bacala i smatrala samo ostatkom. Međutim, otkrivena su svojstva sirutke koja su jako zdrava i djeluju na mnoge zdravstvene tegobe, stoga se sirutka sve više upotrebljava kao zdrav dodatak prehrani.

Postoje dvije vrste sirutke, jedna se dobiva pri proizvodnji sireva, i naziva se slatka sirutka, a druga se dobiva od svježeg kravljeg mlijeka i naziva se kisela sirutka. Ova druga je ukusnija i zdravija, jer sadrži manje mliječne masti.

Ljekovitost sirutke

Vrijednost sirutke je tim veća jer je siromašna mastima, a bogata esencijalnim aminokiselinama koje su u potpunosti probavljive, stoga je poznata kao sredstvo koje umanjuje apetit i potiče mršavljenje.

Poznata je i kao “čistač jetre” , pa je se preporuča konzumirati kod bilo koje bolesti jetre, jer zdrava jetra je jedan od najbitnijih elemenata zdravog organizma. Ukoliko patimo od zatvora, crijevnih bolesti, visokog tlaka, gljivice kandide, za sve to je sirutka čudotvoran napitak.  Isto tako pri padu imuniteta ili kroničnog umora i stresa je sirutka itekako djelotvorna. Za čišćenje organizma od toksina, nije nam potrebno ništa, no dobra kozja ili kravlja sirutka.

Postoji i sirutka u prahu koju konzumiraju mahom sportaši jer povećava izdržljivost pri fizičkom naporu. Koliko je zdrava i bogata vitaminima sirutka, vidljivo je iz činjenice što se često koristi kod dojenčadi kao zamjena za majčino mlijeko.

Sirutku osim što možemo sami napraviti, možemo nabaviti na tržnici, a najbolja je kozja sirutka. S obzirom da djeluje kao diuretik, pri prvom uzimanju bi bilo dobro ograničiti je na 2 dcl, a s vremenom je možemo piti čak i jednu litru dnevno.

Osim ljekovitih sredstava, sirutka se koristi i za hranjenje kućnih ljubimaca, te u kozmetičke svrhe za njegu kose i kože.

Ne treba zanemariti činjenicu da postoje i osobe koje su alergične na sirutku, pa prije konzumiranja svatko treba iskušati na svojoj koži hoće li doći do ikakve reakcije koja upućuje na alergiju.

Foto: Vasil Vasilev/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma