back to top

Jogurt kao lijek

Jogurt je vjerojatno svakodnevni dio naše prehrane, i uvijek u hladnjaku imamo bar kojega jer dobro dođe kao međuobrok. No, voćni jogurti nisu ni približno zdravi kao što su oni klasični, naročito acidofil i živi jogurt.

Naime, u jogurtu se nalaze “žive bakterije” koje štite naše tijelo od štetnih bakterija tako što iskorištavaju sve resurse potrebne tim bakterijama da bi mogle uspijevati. Da bismo mogli vizualizirati stvar, potrebno se prisjetiti da u našem tijelu živi više bakterija nego ljudskih stanica, no srećom više od kilogram tih bakterija je dobroćudna te održava naš organizam zdravim.

Jogurt se bori protiv onih loših, crijevnih, vaginalnih i onih u mokraćnom sustavu koje mogu izazvati različite tegobe.

Jogurt je zapravo mlijeko u koje su dodane kulture bakterija. Da bi dobile energiju, bakterije se hrane šećerom iz mlijeka, a izlučuju mliječnu kiselinu, koja zgrušava mlijeko. To zapravo rade organizmi Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus, koji se zajedno zovu probiotici.

Jogurt je oduvijek postojao, ali tek zadnjih godina se otkrilo koliko je zapravo koristan. Tako npr. nakon što smo pili antibiotike, oni nam uništavaju loše bakterije, ali i dobre, pa može doći do proljeva, grčeva, gljivičnih infekcija, no jogurt je tu pomoć! Njegove dobre bakterije će uravnotežiti dobre bakterije i spriječiti ove tegobe koje bi mogle uslijediti nakon antibiotika.

Ukoliko imamo probleme sa sljedećim boljkama, jogurt će zasigurno svojim djelovanjem poboljšati stvar:

– infekcija mokraćnog trakta: ukoliko nas kronično muče upale mjehura, trebali bi tri puta dnevno jesti jogurt i mogućnost infekcije smanjit će se za čak 80%.

– vaginalna mikoza: ukoliko nas muči gljivica Candida koja se razmnožila u vagini te uzrokuje svrbež i peckanje, jedenje živog jogurta ili čak stavljanje acidofilnih nadomjestaka u obliku vaginatorija, može izliječiti infekcije koje su se razvile.

– imunitet: za jačanje imuniteta, jogurt će pomoći jer čuva tijelo od mikroba.

– borba protiv tumora: acidofil iz jogurta je preventivno sredstvo jer stvaranjem dobrih bakterija će ubijati one loše, posebno na području probavnog trakta.

– čvrstoća kostiju: zbog kalcija, jogurt ojačava kosti.

Pri kupovini pazimo da uzimamo jogurte pune dobrih bakterija, a to ćemo znati ako uzimamo jogurte na kojima piše: bio, aktivno ili živo. Jogurt se drži u hladnjaku, no nikako u zamrzivaču jer temperature zamrzavanja mogu lako ubiti probiotike iz jogurta.

Foto: paffy/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma