back to top

Hrana za bolje raspoloženje

Ponedak ste potišteni s razlogom, a ponekad se jednostavno dignete “na lijevu nogu” i mislite da ne postoji ništa što bi vam moglo popraviti dan. U toj situaciji dobro se pozabaviti hranjivim tvarima koje će vam same od sebe pomoći da se osjećate barem malo bolje. Zvuči jednostavno, zar ne?

Od hranjivih tvari najbolji za popravljanje raspoloženja su vitamini B3, B12 i folna kiselina, a zatim i vitamin B6, cink , magnezij i esencijalne masti, osobito omega 3. Folna kiselina nalazi se u zelenom lišću, povrću, orašastim plodovima, sjemenkama i grahu. Previše djece jede premalo tih namirnica, a ipak njihov učinak može zapanjiti. Folna kiselina i drugi B vitamini uključeni su u biokemijski proces poznat kao metilacija, što je presudno za ravnotežu neurotransmitera koji omogućuju da budete motivirani i sretni.

Cink i magnezij među najvažnijim su mineralima za mentalno zdravlje. Vidjeli smo kako cink, primjerice, pomaže kod problema zbunjenosti, depresije i sporog shvaćanja. Magnezij opušta i um i mišiće, a česta pomanjkanja očituju se bolovima u mišićima i grčevima, kao i tjeskobom, razdražljivošću i nesanicom. Djeca često imaju nisku razinu magnezija, što se lako može popraviti dodacima prehrani. Sjemenke i orašasti plodovi bogati su magnezijem, kao i voće i povrće, osobito tamnozeleno lisnato povrće, na primjer kelj ili špinat. Te vrste namirnica osobito su preporučljive djeci i trebali bi biti svakodnevni dio njihove prehrane.

Čimbenici koji negativno utječu na raspoloženje

A evo i najčešćih krivaca za vaše neraspoloženje koje nije izazvano nekim životnim situacijama:

– Neravnoteža šećera u krvi (često vezano uz višak šećera i uzimanje kofeina)

– Pomanjkanje hranjivih tvari (vitamina B, C, folne kiseline, cinka, magnezija i esencijalnih masti)

– Pomanjkanje triptofana i tirozina (pomanjkanje tvari koje pomažu gradnju neurotransmitera)

– Alergije i preosjetljivost

Loša kontrola glukoze u krvi snažno utječe na loše raspoloženje, stoga si odmah na početku dana osigurajte doručak koji je hranjiv i zdrav, umjesto da na brzinu pojedete nešto iz pekare  i zato se cijeli dan osjećate loše.

Foto: siamionau pavel/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma