back to top

Skyr jogurt – priprema i upotreba

Uz razne zdrave namirnice koje se pojavljuju na policama trgovina, dočekali smo i skyr jogurt. Običan jogurt najprije je pokušao zamijeniti grčki, a sada to pokušava i njegova islandska verzija. Skyr jogurt navodno potječe iz Norveške, ali tamo se više toliko ne proizvodi. Tradiciju su preuzeli Islanđani i jogurt počeli pripremati isključivo od islandskih krava. Ipak, danas se može pripremiti i do mlijeka krava iz cijelog svijeta. Svakako nije loše probati ga, pa vidjeti može li uspjeti u svom naumu da postane naša svakodnevna namirnica.

Skyr jogurt radi se od obranog mlijeka i zapravo više nalikuje kremastom siru nego jogurtu. Sadrži vrlo malo masti, ali jako puno bjelančevina i upravo zato se gura među zdrave proizvode, omiljene svima koji paze na tjelesnu težinu i unos zdravih nutrijenata. Osim što pomaže kod mršavljenja, idealan je za one kojima treba potaknuti probavu, jer utječe na pravilan rad crijeva i otklanja probavne smetnje.

Priprema skyr jogurta

Zbog načina pripreme, skyr jogurt je pomalo slatkast, kremast i vrlo čvrste strukture. Zbog toga više nalikuje i češće se konzumira kao namaz, a ne jogurt za piće. Čvrsta struktura dobiva se zbog jake filtracije i uklanjanja sirutke, specifične za proizvodnju ove vrste jogurta.

Priprema skyr jogurta započinje odvajanjem mlijeka od vrhnja kako bi se dobilo obrano mlijeko. Ono se tada pasterizira, pa se dodaje skyr bakterija koja fermentira mlijeko u jogurt. U mlijeko se dodaje i sirište, zbog čega je krajnji proizvod na kraju ipak sir, iako ga zovemo jogurtom.

Iako je tehnički sir, skyr jogurt ima mnoge odlike jogurta. Budući da sadrži probiotičke kulture, odličan je za probavu. Sadrži vrlo malo masti, a mnogo proteina, te kalij i kalcij zbog čega je dobar za očuvanje zdravlja kostiju. U skyr jogurtu ima vrlo malo kalorija, tek 110 u mjerici od jedne čaše. Uz to sadrži i vitamine B12 i B2. Zbog velikog udjela bjelančevina smanjuje apetit, pa se često konzumira kao doručak ili za međuobrok.

Upotreba skyr jogurta

Skyr jogurt može se miješati u zobene pahuljice i voće za zdrav i zasitan doručak. Odlično ide i u smoothieje sa svježim voćem, umjesto običnog jogurt. Dodaje se i u tjestenine, umjesto sira ili vrhnja. Mnogi ga dodaju i u palačinke, umjesto mlijeka i vode. Mnogo je načina za iskoristiti ovaj ukusni sir, a ide u gotovo sve varijante jela, kao zdrava zamjena za običan jogurt, kiselo vrhnje ili krem-sir.

Foto: Ariwasabi/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma