Spolni odnos tijekom trudnoće

U današnje vrijeme kao da je postalo pravilo kada žene kažu kako nisu mogle zatrdunjeti “iz prve”. Ako ste sretnica kao i ja i trudnoća se dogodila baš onda kada ste planirali onda vam čestitam od srca. Pored svih dnevnih obaveza, a pogotovo obaveza na poslu planiranje trudnoće kao da je postalo nemoguća misija.

Kako bilo, ukoliko ste netom prije trudnoće imali redovite spolne odnose, to bi se u prva tri mjeseca moglo promijeniti. Prva i osnovna stvar je da razgovarate o tome sa svojim partnerom kako biste mu objasnili kako se osjećate i koje sve promjene doživljavate u tijelu. Naime, ukoliko osjećate bilo kakvu nelagodu ili vam je liječnik preporučio da biste trebali apstinirati važno je imati potporu partnera. Možda će se kod njega osjetiti frustracija i pomalo nezadovoljstvo, ali ako je to preporuka doktora i vi se s time slažete tada mu dajte do znanja da je to trenutno jedina ispravna odluka.

Ukoliko ste jedna od onih sretnica koja nema nikakvih problema u trudnoći tada u spolnim odnosima možete uživati tijekom cijele trudnoće, dapače čak se i preporučuje. Najvažnije je da se i vi i partner tijekom spolnog odnosa osjećate ugodno. Moguća je pojava vrlo blagog krvarenje nakon odnosa, no ukoliko nije popraćeno bolovima u donjem dijelu trbuh tada nema razloga za brigu. Ako je krvarenje jače tada se svakako konzultirajte s ginekologom kako bi provjerili je li sve u redu sa trudnoćom.

U prva tri mjeseca zapravo nema brige oko poza tijekom spolnog odnosa jer je vaša bebica još uvijek malena, a do kraja trećeg mjeseca naraste svega 65 mm. Stoga, ne biste trebali osjećati nelagodu tijekom odnosa i možete uživati s partnerom. U drugom tromjesečju se zapravo počinje nazirati trbuh i raste svakim danom sve više no i tada možete razmisliti koje poze vam najviše odgovaraju.

U trećem tromjesečju vam neće odgovarati svaka poza i o tome razgovarajte s partnerom kako ni u jednom trenutku ne biste osjećali bol. Nekima više odgovara sjedeći položaj dok drugima ležanje na boku, a na vama je da procijenite što vam u tom trenutku najviše odgovara.

Ono što se da zaključiti je da spolni odnos u trudnoći nije zabranjen osim u slučaju komplikacija i preporuke ginekologa, važno je da u svakom trenutku razgovarate s partnerom i date mu do znanja kako ne smije u ni u kojem slučaju forsirati spolni odnos. Ako vas bilo što zanima vezano uz ovu temu najbolje je porazgovarati s ginekologom kako ne biste imali nedoumice.

Spolni odnos tijekom trudnoće može biti prilika za eksperimentiranje, samo je bitno da se i vi i partner osjećate sretno, udobno i zadovoljno 🙂

Foto: MarishaSha/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU