back to top

Što jesti prije spavanja

Prije spavanja zapravo ne biste trebali jesti ništa, no ako baš morate, onda neka to budu neke lagane namirnice. U cijelom nizu namirnica postoje i one koje se nikako ne preporučuju, no ne zbog debljanja, nego jer će vas razbuditi. A onda osim što ste jeli prije spavanja što samo po sebi i nije baš pametno, više nećete moći ni zaspati i eto problema.

Što nikako ne biste trebali jesti?

Alkohol nikako nije na listi namirnica koje će vas uspavati pa čak ni čašica vina nakon napornog dana. Teže ćete zaspati, a i ako zaspete gotovo sigurno ćete se tijekom noći buditi da idete na wc.

Druga stvar je slanina. Za to ne treba previše objašnjenja, slanina je teška i masna i teško će vam pasti na želudac zbog čega je osobito treba izbjegavati u večernjim satima.

Izbjegavajte i ostalu žestoku hranu i začine jer možete navući žgaravicu, znači bilo kakve feferone, curry i ostale pikantne stvari nemojte jesti, ako želite zaspati.

Iako se inače preporučuje, tamna čokolada ne jede se prije odlaska u krevet jer ima kofeina u sebi što bi vas moglo razbuditi.

Izbjegavajte i sve vrste mesa pa koliko lagane neke bile. Sve će vam to opteretiti želudac i odagnati san. Dodatna težina na želudcu nikako vam neće pomoći da se odmorite.

Što onda jesti?

Ako već morate jesti prije spavanja, neka to bude neko lagano voće, kao što je jabuka ili neko sezonsko voće. Izbjegavajte bananu jer je teška, a naranče jer će vam izazvati kiselinu u želucu.

Osim toga, možete pojesti pokoji orašasti plod da vas zasiti ili jogurt. Najbolji su prirodni probiotici, a ne zaslađeni voćni jogurti koji obiluju umjetnim sladilima i nikako vam neće pomoći da se bolje osjećate kada idete spavati.

No, svakako se potrudite da vaše zadnje jelo pred odlazak na spavanje ipak bude koji sat ranije kako biste bili sigurni da ćete laganog želuca usnuti.

Foto: Africa Studio/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma