Što sve uništava nokte

Nokti mogu otkriti zdravstvene probleme, mogu pokazati koliko ste smireni ili razdražljivi. Do slabijih noktiju dolazi zbog loših navika, tako na primjer pušaći imaju žute nokte. Nokti mogu otkriti u kakvom je stanju vaša štitnjača, bubrezi, srce, nedostatak vitamina i još brojni problemi.

Loše navike

Nemojte zapostavljati kutikulu nokta, ako hidratizirate ploče vaših noktiju i osjetljivu kožicu oko noktiju vaši će nokti biti dugi i sjajni. Najbolje je koristiti losion za njegu kutikule. Onikografija je zapravo opsesivna navika griženja noktiju koja zaustavlja rast noktiju. Zbog grižnje noktiju nože doći do gljivičnih infekcija i oštećenja zuba. Postoje brojne tekućine i lakovi koji ostavljaju gorak okus u ustima i koji su napravljeni upravo kako bi prestali gristi nokte.

Ako koristite preagresivan aceton za odstranjivanje laka za nokte vaši će nokti biti dehidrirani i aceton će nagrizati vašu kožu. Postoje odstranjivači laka koji se baziraju na vodi ili ulju, za zdravlje vaših noktiju najbolji su takvi odstranjivači. Ako ne koristite bazni lak, a često lakirate nokte vaši će nokti biti žuti. Bazni lak sprečava žutilo, jača nokte i potiče njihov rast.

Pripazite na prehranu, unosite namirnice koje u sebi sadrže hranjive tvari kao što su željezo, cink i proteini. Crveno meso, jaja i mahunarke pune su tih hranjivih tvari. Nenošenje rukavica tijekom kućanskih poslova može jako oštetiti vaše nokte. Razne kemikalije, namakanje u vodi i trenje oštećuje nokte.

Pretjerano rašpanje noktiju i nepravilno rašpanje dovodi do sporijeg rasta vaših noktiju. Kupite kvalitetniju rašpicu, staklene rašpice su puno bolje za vaše nokte od rašpica koje su sastavljene od smrvljenih minerala. Bolje turpije imaju navedeni broj, što je veći broj to je kvaliteta bolja. Rašpajte nokte od vrhova i rašpicu uvijek povlačite u jednom smjeru, a nokte polirajte jednom mjesečno.

Noti su jako bitan dio vašeg tijela, zato ih njegujte i odnosite se pažljivo prema njima. Nemojte ih gristi, pazite kako ih rašpate, pazite na kutikulu nokta, obratite pozornost na sadržaj vašeg odstranjivača za lak i unosite puno vitamina i minerala u svoj organizam.

Foto: Diego Cervo/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU