Strah kod djece

Ako znate da vaše dijete očekuje nešto što ga plaši – odlazak kod liječnika, test u školi, putovanje avionom – nemojte to jednostavno prepustiti slučaju.

Pomozite djetetu da se unaprijed pripremi kako bi se osjećalo sigurno u sebe i emocionalno spremno pobijediti svoj strah.

1. Ako se vaše dijete prošli put jako uplašilo, na vrijeme mu najavite novi posjet zubaru. To će i vama i njemu omogućiti razviti strategiju za suočavanje sa strahom.

2. Ostanite uvijek mirni. I vi ste možda napetiji ako ste svjesni velike vjerojatnosti da će vaše dijete biti uplašeno. No vaša napetost hrani njegov strah. Najviše ćete pomoći djetetu ako ostanete mirni, opušteni i u potpunosti nadzirete situaciju.

3. Potičite dijete da se pripremi s vježbama za smanjenje straha. o su vježbe opuštanja mišića i usporavanja disanja. Neka dijete vježba razgovor sa samim sobom u kojem dijete samo sebi govori da se ne boji.

4. Gotovo je sigurno da će ono, zahvaljujući pripremama, biti manje uplašeno no što očekujete. Pohvalite ga!

5. Uvjerite dijete da nema razloga za zabrinutost. Objasnite mu da recimo doktor neće učiniti ništa dok najprije ne porazgovara s vama i s njime. Neka vaše dijete najprije nekoliko minuta razgleda ambulantu dok vi razgovarate s liječnikom, a zatim ga zamolite da vam se pridruži. Većina pedijatra ima svoje „trikove“ kako pristupiti djeci, a najčešće su to lizalice, bomboni, naljepnice i sl. Ako je i vaš pedijatar jedan od njih, pripremite dijete da postoji mogućnost nagrade.

Najrašireniji dječji strah ipak je strah od mraka. Vaše dijete ima tako bujnu i živu maštu da vrlo lako može zamisliti slike duhova i predmeta koji se noću miču.

Obavezno uvedite noćnu lampicu pored kreveta, koja će u početku uvijek biti upaljena. Kada spremate malo dijete na spavanje, budite uz njega dok ne zaspe. Ovo je odlična prilika za nježnost i bliskost nakon napornog dana. Kod veće djece ostanite dok se skroz ne smire, možete pokušati ugasiti svjetlo i još nekoliko minuta ostati ležati uz njega i pričati.

  Kako dobro odgojiti dijete

Noćni strahovi imaju mnogo oblika pa zato saznajte boji li se vaše dijete čudovišta, samog mraka ili traženja puta do zahoda. Katkad je dijete tjeskobno zbog mraka jer nije sigurno hoće li naći put do kupaonice ako se probudi usred noći. Upaljeno svjetlo u hodniku ispred dječje sobe najčešće će riješiti problem. Osim što ćete se obavezno potruditi da vaše dijete obavi nuždu prije spavanja, proći ćete s njim i put od kupaonice do njegove sobe, što će mu olakšati noćno snalaženje.

Foto: AIP/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU