back to top

Strah od odvajanja kod djece

Strah od odvajanja osjećaju različitim intenzitetom gotovo sva djeca, od one najmanje do one u predškolskoj dobi. Ponavlja se i kasnije, kad vaša “beba” ide na organizirano ljetovanje sa školom.

 

Djelomično zbog toga što se teško nosi sa svakom promjenom, a dijelom i zbog toga što je dijete moralo ostati “sabrano” dok niste bili prisutni, normalno je i da “radi scenu” kad se ponovno vidite.

Nekoliko strategija koje će vam pomoći kako bi se vaše dijete lakše nosilo sa strahom.

Potrudite se ostati pribrani iako vaše dijete ne prestaje s ispadom. Prihvatite činjenicu da će dijete stavljati na kušnju vaše strpljenje i razumijevanje. Izdržite.

Recite djetetu da ga volite i naglasite činjenicu da ćete se vratiti. Budući da mala djeca imaju slab pojam o vremenu, može pomoći ako svoj povratak povežete s njegovim aktivnostima ili uobičajenim rasporedom. Na primjer, možete reći: “Vratit ću se čim završi tvoja emisija na televiziji.”

Prije odlaska zaokupite dijete nekom njegovom omiljenom aktivnošću- Iako može raditi histerične ispade kad budete odlazili, osoba koja ostaje s njim imat će već spremno nešto čime će ga zabaviti.

Pokažite razumijevanje za djetetove osjećaje (ali ne potičite ružno ponašanje). Zatim, bez obzira na to koliko vam teško palo, odvojite se od djeteta, pozdravite na uobičajeni način i s osmijehom napustite sobu. Ne osvrćite se.

Pokušajte ostaviti djetetu nešto opipljivo, što će ga podsjećati na vas – maramu, fotografiju, ceduljicu. Možda će tako lakše podnijeti vaše izbivanje.

Oduprite se porivu da se iskradete iz kuće a da ne pozdravite svoje dijete. Stručnjaci smatraju da, ako bi vas dijete tražilo i odjednom, bez objašnjena, otkrilo da vas nema, moglo bi vjerovati da ste ga napustili i protumačili to kao izdaju.

  Loš odgoj djece

Smanjite vlastitu napetost telefonskim pozivom kako biste provjerili kako dijete podnosi odvojenost. Najčešće ćete čuti da je dijete prestalo plakati čim ste mu nestali iz vidika.

Podsjetite dijete da zagrli svoju omiljenu igračku ili dekicu kako bi lakše podnijelo vaš odlazak.

Za malo dijete je uobičajeno da se s teškoćom privikava na promjene, uključujući i promjenu kao što je vaše izbivanje (bez obzira na to koliko mu bila draga ili zabavna osoba s kojom ga ostavljate).

Pripremite dijete koje odvojeno provodi vrijeme s majkom i ocem. Kako biste mu olakšali prilagodbu, možete na kalendaru naljepnicama označiti koje ćete dane provesti kod drugog roditelja. Kad mu je raspored pred očima, dijete do neke mjere osjeća da mu je život pod kontrolom. Tako mu posjećivanje drugog roditelja nije iznenađenje. Pokušajte shvatiti da je dijete pod stresom i pokažite razumijevanje za teškoće koje mu prouzrokova ova situacija.

Većina djece na kraju preraste tu fazu. U međuvremenu, možete pri odlasku i dalje uvjeravati svoje dijete da ćete se vratiti, kao i isprobati ovih nekoliko strategija koje će djetetu olakšati one trenutke kad izlazite iz kuće i kad se vraćate.

Foto: Syda Productions/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU