HomeLifestyleUtjecaj razvoda na djecu

Utjecaj razvoda na djecu

U određenoj fazi u svim odnosima pojavljuju se problemi. U nekim slučajevima parovi žive sretno do kraja života, no nije kod svih tako. Neke probleme moguće je nadvladati, ali za neke je jedino rješenje odvojen život. Istraživanja pokazuju da je djeci bolje s dva nesretna roditelja nego s razvedenim roditeljima.

Objasnite djeci

Mala djeca su kao spužve i sve oko sebe upijaju. Ako ste sretni i vaše će dijete biti sretno, a ako ste tužni i ono će biti tužno. Djeca obično osjete kada nešto nije kako treba, bez obzira smiješite li se ili ne. Zbog toga je uvijek najbolje objasniti što se događa. Ako to ne učinite, djeca će izmisliti vlastita objašnjenja i pogrešno okriviti sebe za probleme u obitelji. To je zato jer djeca mlađa od pet godina svijet zamišljaju samo u odnosu na sebe.

Osjećaj krivnje uzrokuje veliku štetu, posebice djetetu koje se već muči prihvatiti razvod. Sumnja je jedna od najgorih strahova u dječjem umu pa zato svoje dijete nikad ne ostavljajte u sumnji da ga volite i da ćete se brinuti za njega.

Redovite posjete

Što god vi osjećali prema partneru ili partnerici, za vaše je dijete najbolje da ste ležerni kod posjeta. Nemojte biti škrti i svadljivi, vašem će djetetu izazvati silnu patnju. Dijete predajte na nekom civiliziranom mjestu, kao što je vaš ili partnerov dom, a ne neki trgovački centar ili park, jer bi se dijete moglo osjećati kao komad robe.

Planirajte unaprijed, nemojte kršiti obećanja u zadnji trenutak i ako vaš partner kasni, ostanite vedri jer će inače vaše dijete biti zabrinuto zbog vas dvoje. Nemojte to shvatiti kao prigodu da pred djetetom ocrnite drugog roditelja .

Prijateljski razvod možda nimalo neće naškoditi djetetu i njegov će učinak biti posve drugačiji od ogorčenog razvoda. Glavni razlog tome je da u situaciji kad su oba roditelja ogorčena, oni obično daju sve od sebe kako bi dijete okrenuli protiv drugog roditelja. To na djecu djeluje negativno i takve bi se situacije trebale izbjegavati. Dijete ima potrebu voljeti i poštovati oba roditelja, čak ako oni i ne žive zajedno, nijedno se dijete ne može podijeliti na dva dijela.

Foto: Deklofenak/Shutterstock

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj